Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidning hotad efter kritiska frågor i Staffanstorp: ”Attack”

Staffanstorps lokaltidning uppger att personal utsätts för hot - så fort de ställer kritiska frågor till kommunledningen.

Inatt brann ett av dess tidningsställ.

Enligt chefredaktören Stefan Svensson, som jobbat i orten i 22 år, har han aldrig tidigare upplevt något liknande.

– Vår roll är att ställa kritiska frågor, det är en viktig del av demokratin, säger han.

Tidningen Spegeln i Staffanstorps personal upplever att de arbetar i otrygghet.

Detta sedan tidningen mottagit flera hot senaste året.

Enligt chefredaktören Stefan Svensson förekommer hot så fort man publicerat artiklar med kritiska frågor till kommunledningen.

Inatt brann ett av den lokala tidningens tidningsställ.

En attack på fria medier

– Jag ser det inte på något annat sätt än att det är en attack på fria medier och att Staffanstorps ”paradisbild” flagnar lite efter en sådan här sak, säger Stefan Svensson.

Hotfull stämning

Chefredaktören, som jobbat på den lokala tidningen i Staffanstorp i över 22 år, har aldrig upplevt en så hotfull stämning som nu.

– Stämningen känns inte bra. Det började för ett år sedan via sms, mail och Facebook. Det är en stämning som jag aldrig upplevt innan, trots att jag jobbat här så lång tid, säger Svensson.

Enligt Svensson blir tidningen hotad av både bekanta personer och okända personer, så fort man ställer kritiska frågor till den M och SD-styrda ledningen.

SD har fördömt hoten.

Samtidigt har tidningen blivit kritiserad av kommunledningen för att vara politisk.

– Jag ser också hur den politiska ledningen inte längre informerar oss. De sköter allt via sina Facebook-sidor, där den hotfulla svansen finns.

– Det är en mycket olustig situation. Det är ändå vår roll att informera, ställa kritiska frågor till makten, de folkvalda.

Vågar inte längre ha dörren öppen

Personalen vågar nu inte längre ha dörren öppen för allmänheten.

Har aldrig tidigare känt av de här tendenserna

– Man kanske inte älskat allt vi skrivit om tidigare, och det begär vi inte heller, men vi har aldrig tidigare känt av de här tendenserna som vi nu sett de senaste ett eller två åren.

Stefan Svenssons tidning har övertagit Metros gamla tidningsställ i Staffanstorp och Vellinge. Händelsen med det nedbrända tidningsstället har polisanmälts.

Enligt Svensson rimmar situationen illa med kommunens bild av Staffanstorp i reklamfilmen som uppmärksammades förra veckan.

Kommunalrådet Christian Sonesson (M) fördömer hoten.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jag blir upprörd. Du har säkert sett kommunens reklamfilm som porträtterar Staffanstorp som ett paradis. Medan vi utsätts för hot.

Det är vår förbannade uppgift

– Det är vår förbannade uppgift att ta upp både sådant som är positivt men också negativt. Oavsett vilket politiskt parti det gäller.

Kommunalrådet Christian Sonesson (M) fördömer hoten.

– Det är tråkigt att höra. Hot är aldrig acceptabelt. Tyvärr alldeles för mycket av det i dagens samhälle.

Ladda ner Kvällspostens app.