Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare politiker döms för försök till våldtäkt

Mannen har lämnat sina politiska uppdrag. Han kommer även att mista rätten att utöva sitt yrke.
Foto: ARKIV

En skånsk före detta politiker i 40-årsåldern döms till fängelse för bland annat våldtäktsförsök, misshandel och olaga hot.

Mannen hade en framträdande position på sin hemort men hoppade av sina politiska uppdrag förra året.

I somras lämnade mannen sina uppdrag som förtroendevald – bland annat som ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i sin hemkommun.

Mannen, som under sin tid som politiker särskilt engagerat sig för brottsoffer, åtalades bland annat för att ha utsatt en kvinna på sin hemort för ett våldtäktsförsök i somras.

Han tvingade in kvinnan på toaletten i hennes bostad och försökte få av henne kläderna där. Han ska också ha tagit fram en kniv och hållit den framför henne.

Rätten tror på kvinnan

Vid rättegången hävdade han att kvinnan ljög för att skada honom, att hon ”hittat på allt för att hon är en försmådd kvinna”.

Men tingsrätten bedömer kvinnan som fullt trovärdig. 

Mannen fick kort efter våldtäktsförsöket kontaktförbud gentemot kvinnan men var ändå och smög på hennes tomt i början av augusti.

Han fastnade på bild på kvinnans övervakningskamera men nekade trots detta till att det skulle vara han som syntes på bilderna.

Fängelse och skadestånd

Men rätten anser att han ör överbevisad och dömer honom för att ha överträtt kontaktförbudet vid 14 tillfällen, och för hemfridsbrott.

Han döms till tio månaders fängelse.

Det sammanlagda straffvärdet anses vara ett år, men rätten tar viss hänsyn till att mannen genom domen kommer att mista rätten att arbeta inom det yrke han är legitimerad för.

Han ska även betala omkring 100 000 kronor i skadestånd till den drabbade kvinnan.

Tre fjärdedelar av beloppet ska täcka förlorad inkomst, och en fjärdedel är ersättning för sveda och värk.

TV: Ulf Borgström släpps fri med fotboja: ”Jag gör vad jag vill”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!