Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare ostraffade misstänks för danska sprängningen

Senast på lördag måste åklagare begära 22-åringen häktad eller bli försatt på fri fot.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Svensk åklagare har anhållit ytterligare två personer, en 22-åring och en 27-åring, som misstänka för sprängningen mot danska Skatteverket i Köpenhamn.
Foto: Topnews

Ingen av de två män som togs av polis på onsdagen i Malmö och misstänks för sprängningen mot danska Skatteverket har tidigare dömts för grova brott.

27-åringen har vid ett tillfälle varit frihetsberövad men fick i efterhand skadestånd. Han försattes i dag på eftermiddagen på fri fot. 22-åringen har tagits av polis två gånger för olovlig körning.

Polis slog till tidigt i går förmiddag mot 22-åringen och 27-åringen. Dagen innan hade de anhållits i sin frånvaro av kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson. De misstänks för grov allmänfarlig ödeläggelse. Dansk polis anser att man har bevis för att de tillsammans med en sedan tidigare anhållen 22-åring och en efterlyst 23-åring varit delaktiga i sprängningen mot danska Skatteverkets huvudkontor i Köpenhamn på kvällen den 6 augusti.

27-åringen försattes i dag på eftermiddagen på fri fot efter förhör.

– Jag har erhållit information från polisen att anhållningsbeslutet hävts under eftermiddagen, säger Mikael Nilsson som är 27-åringens advokat.

Körde utan körkort

22-åringen är känd sedan tidigare av polisen men har aldrig blivit häktad eller åtalad för brott som kan kopplas till sprängningar. Däremot har han vid två tillfällen under 2016 fått böter för olovlig körning. 

27-åringen har inte heller han blivit åtalad eller begärts häktad för brott som kopplas till sprängningar. Under 2016 blev han visserligen frihetsberövad men släpptes kort efteråt och misstankarna mot honom avskrevs.

Efteråt skrev han ett brev till Justitiekanslern och krävde skadestånd på 10 000 kronor. I sin skrivelse anklagade han polisen för att ha förstört hans rykte. Justitiekanslern betalade ut 5 000 kronor till honom.

Utreds av svensk polis

Den 22-åringen som häktades av Malmö tingsrätt i förra veckan och som dansk polis vill ha utlämnad för sprängningen är enbart misstänkt för brott i Danmark. Samma sak gäller för den efterlyste 23-åringen. 22-åringen har motsatt sig att bli utlämnad. På fredag går tiden ut för honom att överklaga beslut att lämna ut honom till Danmark.

De två män som togs av polis på onsdagen utreds av svensk polis och åklagare för att även ha begått brott i Sverige i samband med attentatet mot danska Skatteverket.

Lars Kruse som är ombud för 22-åringen har inte velat kommentera misstankarna mot sin klient.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!