Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tidigare KD-ledaren Alf Svensson orolig för SD

Alf Svensson har sagt att han grät när Jimmie Åkesson sa att Sverige inte behöver fler flyktingar och ingen reagerade. Foto: CAROLINE LARSSON
Sverigedemokraternas partiledare Jimme Åkesson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han har sagt att han grät när Jimmie Åkesson sa att Sverige inte behöver fler flyktingar och ingen reagerade. 

Sedan klev han själv in i valrörelsen och tog plats på Almedalens scen när Ebba Busch Thor skulle tala. 

Kvällsposten åkte till Alf Svenssons sommarhus i Smygehamn för ”elvakaffe” och ett långt samtal om KD:s ras, ilskan efter Almedalen, vänskapen med Carl Bildt, samtalet med gud och – tankarna på döden. 

Alf Svensson har bestämt att vi ska träffas klockan 11. 

Det får sin förklaring, direkt. 

– Elvakaffet är heligt i Smygehamn. Varje kväll får man meddela bageriet hur många bullar man vill ha till dagen efter, ler Alf Svensson vid det lilla bordet på strandtomten nere vid vattenbrynet.

Hustrun Sonja Svensson, som Alf beskriver som den starka i familjen, den som sköter det mesta och är balken i tillvaron, dukar fram smör, ost, röd marmelad, bullar, krans och kaffe. 

Partiet har haft låga siffror under lång tid.

Det har gått några veckor sedan Alf Svensson överraskande dök upp på Almedalens scen när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skulle hålla tal.   

Alf Svensson presenterar Ebba Busch Thor när hon håller tal under kristdemokraternas dag i Almedalen. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor på scenen i Almedalen 2018. Foto: LISA MATTISSON

”Ebba ringde kvällen innan”

Trots sina snart 80 år på nacken, och en artros som gjort att all ledvätska i axlarna är slut och som gör det svårt att bara lyfta armarna, kan den gamla partiledaren inte hålla sig från brinnande valrörelse. 

– Ebba ringde kvällen innan och frågade om jag kunde tänka mig att vara förtalare och jag svarade ja, förklarar han. 

– Det var kul att komma upp på Almedalens scen och det togs väl emot. Jag var lite påhejad av folk utifrån innan, nu måste du fram i Almedalen när det går så dåligt för partiet, men jag tänkte, då måste någon be mig, och det gjorde Ebba.  

Kan det inte tolkas som ett svaghetstecken hos partiet i dag att du behöver träda fram? 

– Nej, det tror jag inte. Samtidigt ska man vara ärlig, partiet har haft låga siffror under lång tid. Nu ser det annorlunda ut, det har gått uppåt i flera undersökningar, men det är inte för att jag nu gick fram. 

– Har man en gång varit där så är det svårt att inte vara där. Sedan är det inte så att jag ber om det, det låter skrytsamt men jag får dagligen förfrågningar. Samtidigt har jag lyckats sprida ryktet och sanningen att jag inte har samma ork längre. 

Ebba Busch Thor innan Bara Politik i Expressen TV den 22 augusti. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hur är din relation med Ebba Busch Thor? 

– Den är bra. Vi Facebookar, om det nu heter så…?

– Jag uppmuntrar och lyssnar på henne. Hon är ett naturbarn när det gäller att kommunicera, nästan för bra, hon svarar innan frågan är ställd. Sedan har hon ett stort och rejält självförtroende och det behövs nog om man är 31 år, partiledare och ska slåss med de gamla drakarna. 

Alf Svensson vill inte ha någon debatt med Ebba Busch Thor

Men du har själv också sågat partiets linje flera gånger under hennes ledning – hur tänker du när du går emot partiet offentligt? 

– Det är när jag har rätt åsikter och partiet fel!

– Det är aldrig så att ett parti har åsikter som alla i partiet säger ja, amen till. Det är alltid någon som avviker, och det kan nog vara bra att de får känna det, men jag vill inte ha någon debatt med partiledaren. Dessutom tycker jag att hon gör det så bra nu så jag har inget att gasta om. 

Folk ringde och skrek och svor efter att jag intervjuats i Almedalen.
Alf Svensson oroar sig för Sverigedemokraternas framfarat. Foto: CAROLINE LARSSON

Integrationsfrågan stod i fokus under Almedalen och du har tidigare sagt att du grät när Jimmie Åkesson i en partiledardebatt sa att vi inte behöver fler flyktingar och att ingen av partiledarna eller studion reagerade. Hur ser du på integrationsdebatten? 

– Det har varit en väldigt trist och svår tid när parti efter parti nästan försökte överträffa SD i restriktioner. 

– Jag begriper väldigt väl att Sverige inte kan ta emot alla, jag tycker det är oförskämt att säga till mig eller andra - ”men vi kan inte ta emot alla”. Man vill dem skrika i ansiktet – det begriper vi att man inte kan. Men det handlar om vilket håll man drar politiken och vad man helst skulle vilja.  

– Folk ringde och skrek och svor efter att jag intervjuats i Almedalen. Jag sa, men om det kommer en ensam mamma med två barn som blivit utbombade ur sitt hemland och ringer på din dörr, säger du då, jag behöver inte dig, gå härifrån. 

– Man måste tänka på individnivå och erinra sig när en miljon svenskar drog till USA. Där fanns också en och annan gangsters. Givetvis ska vi fånga upp och sålla ut gangsters men man måste göra skillnad på det och att alla som kommer hit är våldtäktsmän, tjuvar och banditer. Annars får vi ett ”vi och dom”-samhälle som kan knäcka vår demokrati. 

Alf Svensson oroar sig för Sverigedemokraterna

Är du orolig för SD:s framfart? 

– Ja. Det är en kolossal aningslöshet. 

Hur ser du på dagens internationella scenario? 

– Man ska inte tro att vi som lever nu är så kloka och upplysta att vi inte skulle kunna starta ett krig och då skulle vi kunna utplåna varandra. Mellanöstern är ett område där snöbollen kan börja rulla och Putin och Trump är figurer som ingen känner tillit till. 

– Det har kommit bort i valrörelsen helt. Det finns inga frågar alls om internationella relationer, bistånd eller ens EU. Vi är så dåliga i Sverige på att lyfta fram EU:s betydelse, så det är skam åt det. Skärpning. EU är det största och förnämsta fredsprojektet någonsin.

ANEKDOTEN:

Jag satt på Idrottsgalan när alla plötsligt tystnade för att Ingemar Johansson kom in. Och så lunkade han, stor som ett hus, fram till mig, höjde sitt glas och skålade, och så gick han igen. Alla undrade, varför kom "Ingo" fram till Alf Svensson av alla. De fick aldrig reda på det. Men vi hade sprungit ett välgörenhetslopp tillsammans några år tidigare och så tyckte han om mig för att jag hade motionerat om boxning efter att jag lovat några ungdomar det. 

Jag skulle vilja att man kom ihåg mig som den som gjorde så gott han kunde.

I riksdagsvalet 1998 ledde du Kristdemokraterna till toppnoteringen 11,77 procent – hur ont har det gjort i dig när partiet i år varit under riksdagsspärren i upprepande opinionsundersökningar? 

– Klart det verkligen varit dystert. Jag har inte känt mig hurtfrisk, att det ordnar sig oavsett. 

– Men det roliga är att partiet klättrat uppåt på sistone. Jag tror det kommer gå mycket bra, jag ser gärna att partiet stryker under barnens rätt, barnens behov och familjens betydelse i samhället. Där är vi unika. KD är det enda parti som tycker att föräldrarna ska bestämma över barnomsorgen och inte politiker i Stockholm. Det är så dumt så.

Alf Svenssons samtal med Gud

Men OM det nu skulle bli så att KD åker ur riksdagen – vad vill du att KD:s politiska arv ska bli? 

– Vi åker inte ur!

– Däremot kan man gott tänka på vad man lämnar för arv efter sig själv. Jag skulle vilja att man kom ihåg mig som den som gjorde så gott han kunde och som lyckades någon gång men långt från alltid. 

– Jag hade ett samtal med Gud där jag sa, nu är den här dagen slut och jag har fattat en lång rad beslut. Jag vet inte om de var kloka eller mindre kloka eller rentav dumma men jag har gjort så gott jag har kunnat. Och duger inte det är det ditt fel för då har du inte utrustat mig bättre. 

Alf Svensson ångrar att han varit borta mycket från mina tre barn. Foto: CAROLINE LARSSON

Vad svarade han? 

– Jag tror att han log och tänkte, det borde du gjort bättre men jag får väl ta på mig det då. 

Är det något speciellt du ångrar under dina politiska år? 

– Det är mycket som jag borde ångra men jag har förmågan att släppa. 

– Däremot ångrar jag på det privata området att jag varit borta mycket från mina tre barn. Jag har frågat 20 gånger, tycker ni att jag gjorde fel, men de är snälla och säger, nej vi hade det så bra. Jag har aldrig fått kritik för det men jag känner själv att jag missat mycket. Skolavslutningar, lucia...

Alf Svensson om:

Donald Trump?  

Man tänker, hur kan en person som Trump bli vald till president i världens största och starkaste demokrati. Det var en sorgens dag. Det är förödande. Skam. Att republikanerna hamnade där är en styggelse. Var det tar slut vet ingen. 

 

Bert Karlsson? 

Jag hade inte bett honom göra intervjuer. Han är folklig och fantastisk entreprenör men politiken är inte så enkel som han säger. Fungerar polis? Nej. Fungerar sjukvård? Nej. Fungerar ambulans? Nej. Integrationen? Nej, det är bara nej hela tiden och alltså är det bara han som fungerar. Jag sa till honom i Almedalen att han har ett språk som måste hyfsas, jag ska försöka skärpa mig sa han faktiskt. 

 

Samarbete med SD? 

KD ska inte ha med SD att göra. Just på grundval av människosyn. De skapar ett ”vi och dom”-samhälle. VI och DOM. Man kan diskutera enskilda frågor i utskotten, det måste man göra och SD får presentera sitt, men man gör inga politiska uppgörelser. 

 

Skolan? 

Det har funnits en flathet i skolfrågorna senaste åren. Jag fick mycket skit när jag för många år sedan motionerade för omdöme i ordning och uppförande. Samtidigt har det inte krävts höga poäng för att komma in på lärare, det borde vara de bästa ungdomarna som blir lärare. 

Alf Svensson: ”Carl Bildt lever i den högre stratosfären”

En stor del av valrörelsen förs numera på sociala medier men jag såg att du twittrade senast den 7 februari 2016 – hänger du med på sociala medier? 

– Ja, Sonjas namn finns där och jag har gamla medarbetare som hör av sig och skickar över så jag tror jag är väldigt uppdaterad. 

Jag fick frågan i ett andaktsprogram om jag längtar till himmeln - nej sa jag, jag längtar till Italien.

Osökt kommer jag då att tänka på en annan gammal partiledare, Carl Bildt… 

– Carl Bildt lever i den högre stratosfären. Vi är goda vänner och han är en makalös politiker. Han är väldigt intellektuell och spetsig i sina kommentarer.

– När Bo Lundgren ställde in ett besök hos mig här i Smygehamn kom Carl Bildt i stället samma kväll. Och i gästboken skrev han: ”jag kom istället”. 

– Jag minns när Expressen bad mig karikera Carl Bildt och jag sa: ”Han är Sveriges bästa på utrikes – och säkerhetspolitik men han vet inget om båspallsmått.” Det var när bönderna var vansinniga på att myndigheterna bestämt att plattorna som boskapen stod på i gamla lagårdar var för kort. 

– Jag hann inte ens upp nästa morgon förrän han ringde och skrek: vad i helvete är båspallsmått? 

Alf Svensson ska fira sin 80-årsdag med 250 gäster i Stockholm. Foto: CAROLINE LARSSON

Tiden går och du jubilerar den 1 oktober – hur ska du fira 80-årsdagen? 

– Det ska jag fira i Stockholm med 250 inbjudna. Alla får betala sin egen middag och hälften av kronorna som kommer in går till ”Star for Life” och hälften till en ideell verksamhet som heter ”Familjen först”.  

Men vad önskar du dig själv då? 

– Jag vill inte ha en enda pinal. Jag har vinden full med pinaler efter alla resor. Ljusstakar och böcker. 

”Det är inte roligt att bli gammal”

Okej, säg vad du unnar dig när du ska sätta guldkant på tillvaron

– Då går jag och hustrun på restaurang någonstans eller så gör vi en liten resa. Sedan umgås jag med barnbarnen som är sju stycken. När man är så gammal som jag lever man mycket för sina barnbarn. Jag är mer nervös för dem än vad jag var för mina egna barn. Helst vill jag höra varje dag att de mår bra. Det är viktigare än väderrapporter.

Är du själv rädd för att dö? 

– Nej, men jag vill leva, det vill alla människor. Jag fick frågan i ett andaktsprogram om jag längtar till himmeln - nej sa jag, jag längtar till Italien. Jag vet inte om de vågade sända det. 

– Det är inte roligt att bli gammal men jag känner tacksamhet över att man fick en stund på jorden. 

Hur ser din gudstro ut i dag? 

– Jag tror att Gud finns men inte att det sitter en farbror på molnen. Det skulle vara mycket svårare att inte tro på en skapare när man tänker på världsaltet och livet. Sedan tror jag att man blir mottagen i en vänlig famn när man dör. 

Klockan närmar sig ett. 

Servicen och kaffekannan står kvar på bordet och solen har letat sig fram bland molnen denna sensommardag. Alf tackar nej till hjälp att duka av. 

– Vi tar en påtår nu. Sedan ska damerna, Sonja och min svägerska, bada.