Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiden står stilla i den övergivna bunkern

Civilförsvarsbunkern stod färdig 1964. I dag står den i princip fullt fungerande bunkern orörd – som en frusen scen ur en tid som flytt.Foto: Calle Bergendorff
Bakom en oansenlig ingång på baksidan av ett berg i Blekinge döljer sig en tvåvåningsbunker med ett totalt utrymme på 2 500 kubikmeter.Foto: Calle Bergendorff
Vid behov fanns kapacitet att mäta radioaktivitet på besökarna så att inte strålning tog sig in i bunkern. Notera den lilla svartvita tv:n som visar övervakningsbilder från av entrén.Foto: Calle Bergendorff
Här en riktig trotjänare i kommunikationssammanhang.Foto: Calle Bergendorff
20 stycken tolvvoltsbatterier ger spänning i ett vägguttag. Foto: Calle Bergendorff
Hygienen ska skötas även under jord. Foto: Calle Bergendorff
Våningssängar, stapelbara stolar och plåtskåp.Foto: Calle Bergendorff
Matsalen var försedd med fondtapet, en påminnelse för bunkerns invånare om världen utanför.Foto: Calle Bergendorff
Telefonen med möjlighet att drivas av handkraft.Foto: Calle Bergendorff
Foto: Calle Bergendorff
1 / 10

Bakom en till synes oansenlig dörr i en bergvägg i Blekinge döljer sig 800 kvadratmeter fördelade på två plan.

Här skulle samhällets civila funktioner koordineras om kriget kom.

Civilförsvarsbunkern stod färdig 1964. I dag står den i princip fullt fungerande bunkern orörd – som en frusen scen ur en tid som flytt.

Oklart hur många bunkrar som finns runt om i sverige

Under efterkrigstiden fram till slutet av det kalla kriget var varje kommun enligt lag skyldig att upprätta skyddade ledningsplatser för det civila försvaret. Resultatet blev att en mängd civilförsvarsanläggningar byggdes i skyddande bergrum.

Huvudcentraler upprättades ofta i utkanten av städerna. Här skulle arbetet övervakas och styras i händelse av kris eller krig. Som komplement fö rlades så kallade framskjutna enheter inne i städernas centrala delar.

Många bunkrar byggdes redan under andra världskriget, och dessa moderniserades under årens gång för att skydda mot allt kraftigare vapen. Hur många som byggdes är oklart.

Källa: www.tilltradeforbjudet.se

Det finns bara två ingångar. Huvudentrén går via två pansardörrar och en 100 meter lång tunnel rakt in i berget. Den andra ingången finns på bunkerns ovansida. Systemet med stötvågstunnlar skulle skydda de som arbetade i bunkern när bomberna föll.

– Bunkern ligger en bit in från kusten. Den var inte tänkt för militärt bruk utan för att det civila samhället skulle fungera om det blev krig. Kommunal verksamhet och liknande, säger fotograf Calle Bergendorff.

En orolig tid

Bygget och all utrustning den rymmer är ett vittnesmål om den osäkerhet som rådde under det kalla kriget. Visst, Sverige var neutralt. Men hotet om ett nytt storkrig var närvarande i vardagslivet.

Bunkern invigdes 1964. Samma år skickade Sverige fredsbevarande styrkor till ett oroligt Cypern. Det var också året då svenske översten Stig Wennerström dömdes för spioneri, Kina provsprängde sin första atombomb och Sydafrikas högsta domstol dömde ANC-ledaren Nelson Mandela till livstids fängelse.

I denna värld skulle civilförsvarsbunkern vara en säker hamn för samhällets grundfunktioner. Här fanns toppmodern kommunikationsutrustning och ett omfattande säkerhetssystem. Och blev krisen utdragen fanns både utrustning för att vara självförsörjande på el och för att rena sitt vatten.

Inte helt öde

Men det som innebar slutet för bunkern var paradoxalt nog inte krig utan fred. Eller i alla fall avspänning. När det kalla kriget svalnade togs allt fler bunkrar i Sverige ur bruk, bunkrar som dessutom hunnit bli omoderna.

Men helt öde är det inte i civilförsvarsbunkern i Blekinge.

– Det är i fint skick. Allt fungerar, det är bara det att all utrustning är föråldrad. Men en gång om året öppnas den för allmänheten, säger Calle Bergendorff.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!