Julia Johning bor på hotellet Bella Vista i Hurghada. Foto: PrivatJulia Johning bor på hotellet Bella Vista i Hurghada. Foto: Privat
Julia Johning bor på hotellet Bella Vista i Hurghada. Foto: Privat
Apollo har 90 skandinaviska gäster på hotellet. Foto: SkärmdumpApollo har 90 skandinaviska gäster på hotellet. Foto: Skärmdump
Apollo har 90 skandinaviska gäster på hotellet.  Foto: Skärmdump
Foto: Google MapsFoto: Google Maps
 Foto: Google Maps

Julia, 22, bor på hotellet i Hurghada

Publicerad

Julia Johning, 22, från Trelleborg var på väg tillbaka till hotell Bella Vista i Hurghada när hon evakuerades efter en attack mot hotellet.

– De skrek åt oss att inte gå vidare, säger hon.

Julia Johning och hennes kompis bodde på Apollos hotell Bella Vista i Hurghada sedan i tisdags. Vid 18-tiden var de på väg tillbaka till hotellet efter ett restaurangbesök.

– Vi hade varit på en restaurang cirka 500 meter från hotellet. Personalen hade haft mycket att göra så allt hade tagit längre tid och vi var tio minuter sena, säger hon.

På väg mot hotellet blev de plötsligt stoppade av folk på gatan.

– De hade panik och skrek att det hade varit skottlossning och sa åt oss att vända. Vi hörde sirener och skrik och fattade inte vad som hade hänt.

De sprang via en bakgata till ett kafé och såg tio polisbilar åka mot hotellet. Julia Johning ringde en kompis som jobbar på hotellet som sa att en man hade attackerat turister.

– Han sa: "Kom absolut inte hit".

Efter en dryg halvtimme tog de sig till en kompis lägenhet i Hurghada. Lite senare kunde de hämta sina väskor på hotellet.

– Vi gick förbi en död terrorist vid hotellet, det var lite hemskt att se honom ligga på marken.

"En högre makt som styr"

Först senare började Julia Johning förstå vilken tur de hade haft.

– Hade vi inte blivit försenade med tio minuter på restaurangen hade vi nog hamnat mitt i skottlossningen. Nu är vi på en säker plats och försöker ta det lugnt. Man är fortfarande lite i chock. Man undrar: Är detta verkligen sant? Folk har ringt och frågat om vi är vid liv. Det är en himla lättnad att allt gick så bra. Man känner att det finns någon ändå, en högre makt som styr, att det fanns en mening med att vi blev sena, säger hon.

Hemma i Trelleborg sitter pappa Thomas Johning, 53.

– Det känns oerhört jobbigt att inte kunna göra något men det känns tryggare att hon kommit från platsen. Jag ringde Apollo en halvtimme efter händelsen och då hade de ingen aning om vad som hade hänt.

Kvällsposten nådde Peter Browall, Sverigechef på Apollo, klockan 20:

– Den information vi har just nu är att det handlar om hotellet Bella Vista där vi har 90 gäster; svenskar, norrmän och danskar. Personal är på väg till platsen nu. Vår beredskap är aktiverad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag