Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thea, 13, och Tilda, 14, kräver gratis mensskydd

Tilda Bondessons, 14, insändare har fått hennes rektorer att ta frågan om gratis mensskydd på allvar.
Foto: RICKARD NILSSON / KVP
Sebastian Jaktling (S) vill att mensskydd ska bli gratis för skolungdomar i Lund.
Foto: Martin Olson, Lunds kommun

13-åriga Thea Grahn fixade gratis mensskydd till sin mellanstadieskola. 

14-åriga Tilda Bondesson skrev en insändare som fick hennes skola att ta frågan om mensskydd på allvar.

Nu har frågan engagerat både skolpersonal och politiker.

– Det är orättvist att vi ska betala för något vi inte valt själva, säger Tilda Bondesson.

Thea Grahn går i sexan på Fäladsskolan i Lund och hon föreslog före sportlovet att det borde finnas gratis mensskydd på skoltoaletterna. Hon har sedan flera år varit politiskt intresserad och anser att gratis mensskydd är en fråga om jämställdhet.

– Mens är inte frivilligt och fortfarande lite tabu att prata om. Vissa vågar inte fråga om mensskydd hos skolsköterskan och därför måste skolor göra det mindre komplicerat.

Sydsvenskan har tidigare skrivit att rektorn först sa nej till Theas förslag men det stoppade inte henne – hon skrev en projektplan som hon presenterade för rektorn.

– Det är jätteviktigt ur ett jämställdhetsperspektiv. Vi kommer fortsätta göra detta och hoppas att det ger ringar på vattnet så att fler skolor inför samma sak, säger rektor Håkan Bengtsson Diurlin.

Håkan Bengtsson Diurlin berättar att kostnaden för att dela ut gratis mensskydd inte är särskilt stor, det kommer kosta 3 000 kronor per år.

– Jag undrar varför varför det inte är gratis överallt redan. Men om vi och andra skolor driver frågan kommer politiker se det och då kan vi göra skillnad, säger Thea.

Thea, 13, gick runt tillsammans med hennes rektor och informerade klasserna om att det nu finns gratis mensskydd på toaletterna.
Foto: Privat
Gratis mensskydd finns på alla Malmös fritidsgårdar.
Rektor Håkan Bengtsson Diurlin hoppas att fler skolor inför gratis mensskydd.
Foto: Privat

Pratade med sina vänner

För Tilda Bondesson började det med att hon och några kompisar pratade om jobbiga situationer som uppstått i samband med mensen: att de någon gång fått det oväntat i skolan och att de inte haft mensskydd tillgängliga. 

De pratade om hur pinsamt det skulle kännas om det skulle blöda igenom och att frågan om mens är jobbig att ta upp för att det är ett ”förtryckt ämne”.

– Vi pratade om hur orättvist det är att vi ska betala för något vi inte valt själva och att det fortfarande kan vara tabu att prata om mens.

Tilda kände att det var dags att lyfta frågan på en högre nivå – hon skrev en insändare till Norra Skåne om att mensskydd borde vara gratis för alla tjejer och kvinnor.

”Det är inget som kvinnor valt, utan det är så det fungerar och det är orimligt att ta betalt för en sak som kvinnor blivit påtvingade av naturen”, skriver Tilda Bondesson i sin insändare. 

Tilda går i årskurs åtta på Thoren Framtid i Hässleholm. Efter hon skrev insändaren har hennes rektorer pratat med henne om olika lösningar för att kunna erbjuda gratis mensskydd på deras skola.

– Det vore coolt om vi skulle bli den första skolan i Hässleholm som har det. Då skulle det bli mer normaliserat.

Tilda, 14, vill plugga till läkare när hon blir äldre.
Foto: RICKARD NILSSON / KVP
Fanny Johansson (S) tycker det är viktigt att alla unga får tillgång till gratis mensskydd så att de inte behöver missa skola eller fritidsaktiviteter.
Foto: Jens Ohlsson

Inte pinsamt

I Malmö har alla tjejer tillgång till mensskydd på fritidsgårdarna. Ida Isaksson jobbar i ett team som ska främja sexuell hälsa bland ungdomar och var med och såg till att mensskydd finns tillgängliga på fritidsgårdarna.

– Det är fortfarande lite tabu att behöva be om mensskydd. Vi vill att det ska vara lika för alla och en självklarhet att kunna ha tillgång till mensskydd. Då känns det mindre pinsamt.

Molly Bårdén, 14, brukar besöka fritidsgårdar i Malmö tillsammans med sina vänner. Hon uppskattar att det införts gratis mensskydd på fritidsgårdarna.

– Många tycker det är jobbigt och konstigt att prata med mens och det är lite dyrt med skydd. Jag tror att detta kommer minska tabun och underlätta.

Ida tycker att mensskydd ska finnas lättillgängligt - därför hängde de upp tygkassar fyllda med tamponger och bindor på toaletterna.
Foto: Privat

Detta gäller i mensskyddsfrågan:

I januari föreslog Socialdemokraterna i Lund att alla skolor i Lund ska införa gratis mensskydd. 

– Det är fantastiskt att hon (Thea) lyckades genomföra det på Fäladsskolan. Det visar att behovet finns men det ska inte ligga på enskilda ungdomar att ändra på. Vi som kommun måste ta ansvaret och driva frågan, säger Sebastian Jaktling (S).

Han skrev motionen tillsammans med två partikollegor. De anser frågan om mensskydd är en kostnadsfråga som inte längre bara ska hanteras av kvinnor.

– Nu fokuserar vi på unga tjejers förutsättningar och behov men vi hoppas att frågan lyfts på en högre nivå och att det ska bli gratis för kvinnor i alla åldrar, säger Fanny Johansson (S) som också var med och skrev motionen.

TV: Här är några skolor som erbjuder gratis mensskydd+

Gymnasieskolan Thoren Business School i Malmö, Örebro och Umeå erbjuder gratis mensskydd till sina elever.