Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

The Guardian om Kim Wall: "Vi hoppas hon återfinns vid god hälsa"

Den sista kända bilden på den försvunna svenska journalisten Kim Wall, 30.
Foto: / RITZAU FOTO

Den erfarna journalisten Kim Wall klev ombord på den hemmabyggda ubåten.

Hon förberedde sig på att skriva en artikel om farkosten, som hon planerade att sälja till det amerikanska magasinet Wired, enligt hennes vänner. 

Kim Wall står bakom otaliga artiklar i ansedda publikationer – inklusive The Guardian och New York Times – och har rapporterat från världens alla hörn.

Men denna reportageresa blev annorlunda: Kim Wall försvann, och mannen som byggde ubåten, Peter Madsen, häktades på lördagen misstänkt för att ha orsakat Kims död.

– Vi hoppas att hon återfinns vid god hälsa, kommenterar The Guardian.

Vännerna vinkade av Kim Wall, 30, på kajen i Köpenhamn på torsdagskvällen.

Hon bordade en hemmabyggd ubåt för att förbereda en artikel om farkosten och mannen som byggde den, Peter Madsen, säger studiekamraten Christopher Harress. 

– Hon planerade att pitcha artikeln till magasinet Wired efter att ha gjort lite förberedande rapportering, säger Harress, som studerade med Kim Wall på universitetet Columbias journalistutbildning i New York. 

– Jag såg ett inlägg på Facebook där det stod att hon har försvunnit. Jag kan inte fatta att det här har hänt, säger Christopher Harress.

Han och Kim Wall studerade journalistik tillsammans med ett dussintal andra personer och tog examen från det ansedda universitet år 2013. 

– Det var en väldigt liten och nära grupp människor. Kim var en av de första människorna jag lärde känna när jag flyttade till New York och vi gjorde mycket tillsammans, mycket rapportering, och vi hängde jättemycket, säger Harress, som ursprungligen kommer från Skottland och nu jobbar som journalist i Alabama. 

Kim Wall beskrivs som en omtyckt och omtänksam person av vännerna.
Foto: TOM WALL / HELSINGBORGS DAGBLAD

Kim Wall bekostade studierna vid Columbia University med hjälp av ett stipendium från Sverige-Amerikastiftelsen.

Stiftelsens vd Anna Rosvall Stuart säger till Expressen:

– Alla som får stipendium är superkompetenta. Det är toppförmågor. Man får det för att man är så bra. 

Vännerna om Kim: "Positiv och charmig"

Christopher Harress beskriver Kim Wall som en person som är mycket omtyckt och omtänksam.

– Hon är bara en sån älskad person som folk vill umgås med. Hon är positiv hela tiden, alla älskar henne så mycket. 

Kollegan Ye Ming, en New York-baserad fotograf som har arbetat i ett år tillsammans med Kim Wall på ett långt reportage om ett samhälle i delstaten Connecticut, ger en liknande beskrivning av Kim Wall.

– Hon är så snäll och charmig. Jag har lärt mig så mycket av henne, hon ställer alltid så bra frågor och är smart och väldigt rådig. 

Hon fick reda på Kim Walls försvinnande på fredagen efter att ha läst en artikel på en amerikansk nyhetssajt. 

– Jag var bara så chockad. Jag såg henne senast för en månad sen och pratade med henne bara några dagar sedan. Det är bara en sån bisarr historia. 


LÄS MER: Kim Walls mystiska försvinnande – detta har hänt 


Planerade att åka till Kina

Enligt henne och en annan kollega i New York, Mengwen Cao, har Kim Wall sagt att hon planerar att bege sig till Kina i höst, där hon tidigare har bott och jobbat på tidningen South China Morning Post. 

Varken Ming eller Cao hade hört talas om planerna att rapportera om Madsen och hans ubåt. 

– När jag hörde talas om ubåtsförsvinnandet, innan jag visste att Kim var inblandad, tänkte jag att det är en typisk historia som hon skulle vilja berätta, säger Ye Ming. 

– Hon satsar alltid på väldigt intressanta och okonventionella historier.

Mengwen Cao berättar:

– Hennes artiklar har oftast att göra med subkulturer. Vanligtvis ger hon sig in i historierna, fullt ut. Hon spenderar mycket tid med dem hon skriver om.

Har publicerats i ansedda magasin

Fotografen Mengwen Cao arbetade med Kim Wall tidigare i år. Tillsammans producerade de två nyhetsartiklar, som publicerades på sajterna Foreign Policy och The Guardian

På sitt cv har Kim Wall mängder med artiklar som publicerats i ansedda internationella tidningar och magasin, inklusive New York Times och TIME. Hon har rapporterat från bland annat Nordkorea, Haiti och USA.

Tidningen The Guardian skriver i en kommentar till Expressen:

"Kim Wall har bidragit med många artiklar till The Guardian – vi hoppas att hon återfinns vid god hälsa". 

Vännerna vinkade av Kim på kajen

Christopher Harress hade inte heller hört talas om att Kim Wall tänkte arbeta med ubåtshistorien innan hon försvann. Men han säger att han har pratat med en gemensam vän som berättade att hon planerade att sälja artikeln till det amerikanska tech-magasinet Wired. 

En annan vän lade upp ett oroande inlägg på Facebook, där han efterlyste Kim Wall och skrev att han hade vinkat av henne på kajen vid Refshaleøen i Köpenhamn, säger Harress. 

– Jag har förstått att hennes vänner vinkade av henne då hon åkte i väg i ubåten, säger han. 

Kim Wall har inte synts till sedan dess. Men Peter Madsen, 46, hittades välbehållen på fredagsmorgonen. Hans hemmabyggda ubåt hade sjunkit.

På lördagen häktades han misstänkt för att ha orsakat Kims död.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!