Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Testet i SVT: Så lätt tar du dig in i Sverige

Uppdrag gransknings programledare Lena Sundström lyckades ta sig in i Sverige till fots, med bil, båt och flyg utan pass eller ID-handling. Foto: KNUT KOIVISTO
Gränskontroll på ett Öresundståg i Hyllie. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Onsdagens Uppdrag granskning i SVT visar hur lätt det är att ta sig förbi de svenska gränskontrollerna.

Programledaren Lena Sundström visar att du enkelt kan komma in med bil, båt eller helt enkelt flyga från Kastrup – utan att visa pass.

Samtidigt tvingas pendlare att varje dag visa sin id-handling, på överfyllda, försenade tåg.

– Man vet aldrig när man kommer hem. Vet inte när man kan hämta barnen på dagis. Det är skit. Regeringen borde ta tag i det här och behandla det här på ett ordentligt sätt, säger pendlaren Fredrik Kartberg i programmet.

Regeringen menar att gränskontrollerna är effektiva och har minskat mängden asylsökande. Men stämmer det?

I onsdagens Uppdrag gransknings visar programledare Lena Sundström hur hon på fyra olika sätt tar sig in i Sverige, utan vare sig id-kort eller pass. Samtidigt reser 15 000 personer varje dag från sina hem på ena sidan om sundet till arbetsplatsen på andra sidan. De tvingas visa sin legitimation, köa och trängas på försenade tåg.

Flera av pendlarna har redan sagt upp sig från sina arbeten eller funderar på att flytta. 

– Det är skit. Regeringen borde ta tag i det här, och behandla det här på ett ordentligt sätt, tyvärr så tror jag att de räknar med att folk har gett upp. Men folk är förbannade. Och sura på Stockholmsfixeringen, säger pendlaren Fredrik Kartberg.

Tar sig över gränsen - utan pass

Lena Sundström bestämmer sig för att prova hur väl gränskontrollerna fungerar. Gömd under en filt, i bagageluckan till en svenskregistrerad bil ligger hon under färden över Öresundsbron. 

– Vi har fått lite tips från människor som faktiskt smugglar in folk över svenska gränsen. Det är bra att ha en svensk reggad bil och ha en chaufför som ser svensk ut, berättar hon för tittaren. 

Lena Sundström gömmer sig i bagageluckan under resan över Öresundsbron. Bild ur Uppdrags gransknings program. Foto: SVT

När bilen kör in vid gränskontrollen vid Lernacken i Sverige frågar gränspolisen fotografen om hans legitimation, utan att titta i genom bilen. Fotografen visar sitt körkort och får köra vidare.

– Nu är vi i Sverige Lena, ropar fotografen.

Till sin förvåning upptäcker tv-teamet att de kan gå in i Sverige. Om man blir avsläppt innan kontrollen vid Lernacken, kan man promenera över ett par kullar och in i ett intilliggande villaområde.

Fyra sätt att ta sig in i landet

Det var enkelt att ta sig in med bil. Även försöket med båt lyckas och Lena Sundström kliver av båten vid Ålabodarna utanför Landskrona. Trots gränskontrollerna går det att flyga från Kastrup till Stockholm och Göteborg utan pass. Förklaringen hittar man på regeringens hemsida:

“Lagen omfattar tåg- och bussförbindelser samt resor med passagerarfartyg från utlandet till Sverige.”

Därför krävs det inget pass för flygresan. Det finns alltså fyra olika sätt att ta sig in i Sverige på för den som saknar pass eller id-handling. 

Gränskontrollerna har kritiserats av bland annat Riksrevisionen, Region Skåne och Malmö stad. Även polisen i region syd anser att kontrollerna tar viktiga resurser från utredningsarbetet. Gränskontrollerna har förlängts tills vidare till 10 maj 2017. 

Passkontroll på ett av Öresundstågen. Bild ur Uppdrags gransknings program. Foto: SVT

Uppdrag Granskning sänds i SVT1 och SVT Play på onsdag 29 mars klockan 20:00

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!