Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrorsvensken hålls kvar extra tid i häktet

<p>Rätten har begärt att terrorsvensken Osama Krayem ska hållas häktad i två månader extra.<br></p>
Osama Krayem syntes på övervakningsbilder tillsammans med självmordsbombaren Khalid el-Bakraoui strax innan han detonerade sin sprängladdning i tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel.Foto: No Credit/Epp / /ALL OVER PRESS E-PRESS PHOTO.COM
Krayem står åtalad för två brutala terrordåd som tagit livet av 160 personer.Foto: Martin Meissner / AP TT NYHETSBYRÅN

Rättegången mot terrorsvensken Osama Krayem, 23, i Bryssel drar ut på tiden.

Rätten har begärt att han och tre andra misstänkta terrorister hålls häktade i två månader extra.

Krayem är misstänkt för inblandning i terrordåd i Paris och Bryssel – och därmed dödandet av 160 offer.

Osama Krayem, 23, är född och uppvuxen i Malmö. Någon gång under 2014 lämnade han staden för att ansluta till terrorsekten Islamiska staten.

Fredagen den 8 april greps han av belgisk polis i Bryssel, efter tips från Säpo. Misstanken är att Krayem varit delaktig i planerandet och utförandet av terrordåden i Paris i november förra året, och Bryssel den 22 mars i år. Sammanlagt dödades ett 160-tal personer i attentaten.

Krayem utreds även för att ha planerat en attack mot flygplatsen Schipol i Amsterdam, Nederländerna.

Rättegången skjuts upp – hålls kvar

Sen gripandet i april har Krayem häktats och delgivits misstanke för mord och delaktighet i aktiviteter utförda av en terrorgrupp.

Nu meddelar rätten i Belgien att rättegången dröjer, och att Krayem ska hållas häktad i två månader extra. Det framgår av ett pressmeddelande från den federala åklagaren på torsdagen.

Utöver Krayem ska ytterligare tre misstänkta – Mohamed Abrini, även kallad "mannen i vitt", och medhjälparna Hervé Bayingana Muhirwa och Bilal El Makhoukhi – hållas häktade i två månader extra.

Krayem i förhör: Blev tvingad

I förhör har Osama Krayem tidigare hävdat att han själv är ett offer och att han tvingats att hjälpa terrorbröderna Ibrahim Khalid el-Bakraoui.

– Jag visste inte att bröderna skulle genomföra en attack. Jag trodde att ryggsäcken jag gav till Khalid el-Bakraoui var tom, har Krayem sagt.

Sen har han ändrat sig totalt. Dagen efter ovan nämnda förhör ska han ha sagt:

– Det var inte en slump att jag var i Bryssel. Jag visste exakt vad jag gjorde.

Inte intresserad av svensk hjälp

Osama Krayem verkar inte vara intresserad av att få hjälp av svenska myndigheter, även om han som svensk medborgare har rätt till konsulärt stöd från ambassaden.

– Han har inte uttryckt några önskemål om konsulärt stöd så ingen från ambassaden har träffat honom, sa Catarina Axelsson, pressekreterare på UD, på fredagen förra veckan.

Krayem bytte dock advokat nyligen.