Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terrorsvenskar omhäktade i Köpenhamn

Omar Abdalla och Munir Awad är två av de misstänkta svenskarna som omhäktas för att ha planerat en terror-attack mot Jyllands-Posten.
Foto: Privat/Scanpix

De tre männen från Sverige som misstänks ha planerat en terrorattack mot Jyllands-Postens, Politikens och Ekstrabladets hus på Rådhuspladsen i Köpenhamn får stanna kvar i häktet fyra veckor till. 

Det beslutade byretten i Glostrup vid torsdagens omhäktningsförhandling. 

Alla tre fortsätter dock att neka till brott. 

Klockan 09.30 på torsdagen inleddes omhäktningsförhandlingen mot de tre männen från Sverige. Förhandlingen hölls i Glostrup i utkanten av Köpenhamn. Kraftigt beväpnade poliser i skottsäkra västar var på plats vid rätten.

 Besökare som ville följa de öppna delarna av förhandlingen fick gå igenom en omfattande säkerhetskontroll och var tvungna att lämna ifrån sig både datorer och telefoner.

Kraftiga protester

 Förhandlingen följdes framför allt av svenska mediers utsända, bara en enda dansk journalist är på plats.

 Åklagare Helene Schröder yrakde på att Munir Awad, 29, Omar Abdalla, 30, och Mounir Dhari, 44 skulle stanna kvar i häkte ytterligare fyra veckor.

 Hennes krav på att få hålla förhandlingen bakom stängda dörrar väckte protester.

 Målet är av stort allmänintresse och det är viktigt för omgivningen att kunna värdera hur stark bevisning som finns för de påstådda terrorplanerna, framhöll en journalist från tidningen Politiken. Men domaren sade:

 - Jag hör vad du säger, men jag går på åklagarens linje. Det kan komma fram uppgifter som inte får offentliggöras, för då riskeras utredningen.

Kvar i häkte

 Vid 10.30-tiden meddelade rätten att männen omhäktats - och ska hållas isolerade. 

 Kravet på fortsatt isolering förklarar hon med att det handlar om ett allvarligt brott.

 - Det beror på att brottet är så allvarligt till sin karaktär. Vi vill inte att det ska läcka uppgifter vare sig in i eller ut från häktet, säger hon.

 Utredningen sker i tät kontakt med svensk polis och åklagare.

 - Det samarbetet går mycket bra. Vi har samarbetat i många stora utredningar nu och börjar känna varandras rättssystem, säger Helene Schröder.

 Hon har nu ytterligare fyra veckor på sig med utredningen. Hon lät dock hälsa att hon har otroligt mycket arbete framför sig och att utredningen därför kommer att ta tid.

Planerade blodbad

 Männen ska enligt misstankarna ha planerat en terrorattack mot Jyllands-Postens, Politikens och Ekstrabladets hus på Rådhuspladsen för att "dräpa så många som möjligt". De greps den 29 december. Samtidigt greps även Sahbi Zalouti, 37, i Stockholmstrakten och häktades där. Männen har hela tiden nekat till brott.

 - De uttalar sig inte alls i förhören, säger Helene Schröder.

 Det är  inte aktuellt med några utlämningar, varken av de tre män som sitter häktade i Danmark till Sverige eller av den man som sitter häktad i Stockholm till Danmark, uppger åklagaren.

"Är oskyldig"

 Advokat Charlotte Möller Larsen försvarar en av de misstänkta, 44-årige Mounir Dhahri. Han pratar med sin advokat men är i övrigt tyst under förhören.

 - Han säger att han är oskyldig och han har ingen förklaring till varför han befann sig i Danmark vid tillfället, säger hon.

 Hon har försökt få isoleringen hävd, men utan framgång.

 - Det är en tuff påfrestning att sitta isolerad, men han klarar det bra, säger Charlotte Möller Larsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!