Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Terrorpappan” som fick åtta år har friats

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

En sjubarnspappa i 60-årsåldern som i februari dömdes till åtta års fängelse för att han slagit och plågat sin familj har nu friats helt av hovrätten.

Mannens nya advokat kallade nya vittnen som minskade familjens trovärdighet.

Av det som Hässleholms tingsrätt kallade ”en ovanligt allvarlig brottslighet” finns inget kvar.

Fallet blev enormt uppmärksammat. Mannen hade misshandlat frun och barnen – fysiskt och psykiskt – i åratal, hette det.

Mannen hade enligt tingsrätten försökt hindra sin familj från att delta i samhällslivet, och han skulle ha misshandlat barnen med ett spetsigt kebabspett.
Foto: POLISEN
Hovrätten litade inte på uppgifterna från familjen efter att ha hört de nya vittnena.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Han hade till och med använt ett kebabspett till att slå dem med.

Mannen häktades i mitten av september när polisanmälan hade gjorts. Hela familjen flyttades till skyddad adress medan polisutredningen pågick.

I samband med rättegången i Hässleholms tingsrätt i januari i år berättades hur mannen hindrat familjen från att delta i samhällslivet.

Dömd till åtta års fängelse

Han skulle ha tvingat döttrarna att täcka sig för att inte visa hud, förbjudit smink och strävat efter att gifta bort dem utomlands.

Pappan dömdes i tingsrätten till åtta års fängelse för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning mot frun och fyra av barnen.

Brottet har sex år som maxstraff men rätten la till ytterligare två år eftersom brotten riktat sig lika mycket mot fem personer.

Under en period skulle familjemedlemmarna ha sökt skydd i husets källare.
Foto: POLISEN
Domen från Hässleholms tingsrätt på åtta års fängelse upphävdes. Pappan frikändes helt.
Foto: JENS CHRISTIAN

Mannen skulle dessutom betala nära 600 000 kronor i skadestånd till sin familj.

”Ovanligt allvarlig brottslighet”

Rätten ansåg att det ”rört sig om en ovanligt allvarlig brottslighet och därför har straffet bestämts till det strängaste som går att döma ut”.

Men pappan överklagade till hovrätten, tog hjälp av Stockholmsadvokaten Petra Kumlin – och blev i måndags helt frikänd. Skadeståndet ströks samtidigt.

Han släpptes redan efter huvudförhandlingen i hovrätten, den 4 maj. Då hade han suttit frihetsberövad i nästan åtta månader.

– Han är lättad, nöjd och glad. Men han är lite bekymrad över alla skriverier i tidningarna som inte stämde, säger Petra Kumlin.

Kallade fyra nya vittnen

Hon kallade nya vittnen till hovrättsförhandlingen – och de berättade saker som minskade rättens tilltro till de uppgifter familjemedlemmarna lämnat.

Påståendena om stränga regler för klädsel och smink ställdes mot vittnesmål om motsatsen. Fotografier från hemmet visade moderna kläder och skor.

De nya vittnena berättade om en dotter som alltid bar mascara, hade gjort en tatuering för att markera sina läppar – och genomgått kosmetiska laserbehandlingar.

”Det är ofrånkomligt att denna diskrepans (---) ger upphov till en osäkerhet om huruvida målsägandenas uppgifter i alla stycken är sanningsenliga och fria från överdrifter”, skriver hovrätten.

Fick hovrätten att

Hovrätten hänvisar direkt till de nya vittnena i den friande domen:

”Det finns vidare delar i målsägandena berättelser som i ljuset av den i hovrätten i övrigt framlagda utredningen väcker visst tvivel om huruvida deras uppgifter i alla hänseenden ger en korrekt bild av vad som förekommit. Det gäller inte minst i förhållande till den nya utredning som (pappan) har åberopat i hovrätten”.

– Rättvisa har skipats på ett bra sätt. I tingsrätten hade kanske inte alla omständigheter av betydelse presenterats, säger advokat Petra Kumlin.

– Vittnen för pappans sida hade inte hörts där. En advokat kan hjälpa domstolen att få allt underlag av betydelse.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!