Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrormisstänkt vittnade mot kamrat

KÖPENHAMN. 38-åriga Sahbi Zalouti med rötter i Tunisien gav åklagaren vatten på kvarn då han på måndagen hördes i terroristrättegången i Köpenhamn mot fyra män med svensk anknytning.

Han berättade bland annat hur Mounir Dhahri, 46, otåligt talade om ett angrepp i Danmark som hämnd för de så kallade Muhammedteckningarna i Jyllands-Posten 2005.

– Men jag trodde aldrig att det skulle gå så långt som det här, sade han med hänvisning till att alla fyra nu är åtalade för planer på ett dödligt terrordåd.

Enligt åklagaren var männens mål Jyllands-Postens och Politikens gemensamma tidningshus i centrala Köpenhamn.

Tre av männen, Munir Awad, 29, Omar Abdalla Aboelazm, 31,  och Mounir Dhahri, 46, alla boende i Stockholm, greps i december 2010 i en lånad lägenhet i Herlev i nordvästra Köpenhamn. I deras hyrbil hittades flera skjutvapen med tillhörande ammunition.

Greps i Järfälla

Den fjärde, Sahbi Zalouti, 38, greps i sin lägenhet i Järfälla utanför Stockholm.

Det var han som hyrde bilen som förde trion från Stockholm till Köpenhamn. Till skillnad från i fredags medgav han på måndagen att han visste att kamraterna var på väg till den danska huvudstaden. Han själv följde med till Jönköping där han hoppade av.

Han berättade att Mounir Dhahri hade talat om ett angrepp med hjälp av knivar, men sade att det också hade varit tal om skjutvapen. Likaså sade han att de buntband, som polisen hittade i hyrbilen, skulle användas till att binda folk.

Åklagarna gör gällande att 38-åringen var mer aktiv i planeringen av terrordådet mot tidningshuset och pekar på att han både stod för hyrbilen och förmedlade den lånade lägenheten i Herlev. Enligt dem var angreppet nära förestående då männen greps den 29 december, kanske var planen att det skulle äga rum redan samma dag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!