Terrormisstänkt vittnade mot kamrat

Publicerad

KÖPENHAMN. 38-åriga Sahbi Zalouti med rötter i Tunisien gav åklagaren vatten på kvarn då han på måndagen hördes i terroristrättegången i Köpenhamn mot fyra män med svensk anknytning.

Han berättade bland annat hur Mounir Dhahri, 46, otåligt talade om ett angrepp i Danmark som hämnd för de så kallade Muhammedteckningarna i Jyllands-Posten 2005.

– Men jag trodde aldrig att det skulle gå så långt som det här, sade han med hänvisning till att alla fyra nu är åtalade för planer på ett dödligt terrordåd.

Enligt åklagaren var männens mål Jyllands-Postens och Politikens gemensamma tidningshus i centrala Köpenhamn.

Tre av männen, Munir Awad, 29, Omar Abdalla Aboelazm, 31, och Mounir Dhahri, 46, alla boende i Stockholm, greps i december 2010 i en lånad lägenhet i Herlev i nordvästra Köpenhamn. I deras hyrbil hittades flera skjutvapen med tillhörande ammunition.

Greps i Järfälla

Den fjärde, Sahbi Zalouti, 38, greps i sin lägenhet i Järfälla utanför Stockholm.

Det var han som hyrde bilen som förde trion från Stockholm till Köpenhamn. Till skillnad från i fredags medgav han på måndagen att han visste att kamraterna var på väg till den danska huvudstaden. Han själv följde med till Jönköping där han hoppade av.

Han berättade att Mounir Dhahri hade talat om ett angrepp med hjälp av knivar, men sade att det också hade varit tal om skjutvapen. Likaså sade han att de buntband, som polisen hittade i hyrbilen, skulle användas till att binda folk.

Åklagarna gör gällande att 38-åringen var mer aktiv i planeringen av terrordådet mot tidningshuset och pekar på att han både stod för hyrbilen och förmedlade den lånade lägenheten i Herlev. Enligt dem var angreppet nära förestående då männen greps den 29 december, kanske var planen att det skulle äga rum redan samma dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag