Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terrormisstänkt sålde säkerhet till polisen

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Foto: HENNING BAGGER / AP TT NYHETSBYRÅN

Sammanlagt sex personer sitter häktade för förberedelser till terrorbrott i Danmark.

Nu avslöjas dessutom att en av de häktade arbetat i ett företag som sålt skyddslösningar till både det danska försvaret och polisen.

Uppmärksamheten kring polisens aktion i onsdags där sammanlagt 21 personer, både män och kvinnor, greps har varit stor.

Senare ställdes nio personer inför häktningsdomare i Köpenhamn respektive Odense. Under torsdagen och fredagen häktades sex av de anhållna. I tre av fallen försattes personerna på fri fot eftersom misstankarna inte ansågs vara tillräckligt starka.

Nu avslöjar danska tidnigen BT att den 29-åring som häktats av domstolen i Odense varit anställd på ett företag som sysslar med avancerade säkerhetslösningar.

Enligt tidningens informationer finns både danska försvaret och polisen bland företagets kunder.

Stängda dörrar

29-åringen häktades bakom så kallade dubbelt stängda dörrar i torsdags. Det betyder bland annat att alla uppgifter, även brottsanklagelsen, är sekretesskyddad.

Den misstänkte ska ha stoppats och gripits av polisen när han han var på väg till jobbet på onsdagsmorgonen. Polisinsatsen skedde bara ett par kilometer från mannens hem på Fyn, skriver BT.

En reporter på tidningen fann under torsdagen själv mannens bil på en liten grusväg och av spåren att döma har gripandet skett under viss dramatik. Bland annat var en av sidorutorna inslagen och i kupén fanns gott om glassplitter.

Polisen har senare bekräftat att gripandet och senare häktningsförhandlingen mot 29-åringen utgjort en del av insatsen mot de terrormisstänkta.

BT har varit i kontakt med mannens arbetsgivare - som väljer att inte lämna några kommentarer kring gripandet.

TATP-bomber

Flera av de misstänkta anklagas för förberedelse till sprängattacker med TATP-bomber, extremt farliga sprängladdningar tillverkade med hjälp av kemikalien acetonperoxid.

Var attackerna skulle ske har inte gjorts känt.

Flera av de häktade har också anklagats för att ha förberett terrorbrott genom att finansiera köp av vapen, ljuddämpare och ammunition. I härvan finns även kopplingar till personer i Norge.

Förberedelse till terrorbrott går under den danska strafflagens paragraf 114, första stycket. Brottet kan ge upp till livstids fängelse. 

En av de personer som på fredagen försattes på fri fot av Köpenhamns tingsrätt har under lördagen gripits på nytt, skriver Köpenhamnspolisen på Twitter.

Enligt misstankarna ska mannen ha uppehållit sig illegalt i Danmark. Mannen, som tros ha ljugit om sitt namn, ställs inför häktningsdomare under lördagen.