Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terroristen från Malmö ställs till svars i Bryssel

Misstänkte IS-terroristen Osama Krayem, 27, från Malmö väntar sedan fyra år på rättegång för dåden i Bryssel som krävde 35 människors liv.

På onsdagen startar processen med en förberedande förhandling i Bryssel.

Utredningen kring terrordåden i Bryssel den 22 mars 2016 blev klar tidigt i höstas. Osama Krayem från Rosengård i Malmö är en av de åtalade.

Osama Krayem, 27, är född i Sverige och växte upp på Rosengård i Malmö.Foto: Privat
Redan på kvällen den 22 mars 2016 gick tusentals Brysselbor ut på gatorna i en manifestation till minne av terrorns offer.Foto: RACHELLE DUFOUR / STELLA PICTURES BELGA

Dåden på tunnelbanestationen Maelbeek och flygplatsen Zaventem tog 35 människors liv och skadade 340 personer.

Rättegången mot de åtalade är planerad till nästa år, 2021. Men redan nu pågår hanteringen av de juridiska formaliteter som måste vara uppfyllda innan processen startar.

Förberedande förhandling

På onsdagen hålls en förberedande förhandling för att bland annat formellt slå fast att det finns juridisk grund för åtalen och att ta ställning till om eventuell vidare utredning måste göras.

Både de åtalade och åklagarmyndigheten får framföra synpunkter på utredningsmaterialet.

Personer som själva skadats i dåden och därför är sakägare i ärendet har rätt att delta i den förberedande förhandlingen. Men den är inte öppen för pressen eller allmänheten.

Uppväxt på Rosengård

Osama Krayem är född i Sverige och växte upp på Rosengård i Malmö, hans familj kommer ursprungligen från Syrien.

Krayem ska ha anslutit sig till IS under 2014 då han var 22 år. Han ska ha fått en framträdande roll i styrkorna och skickats från Syrien till Europa för att ingå i en fransk-belgisk terrorcell. 

Cellen ska även ha planerat och utfört dåden mot flera platser i Paris 13 november 2015. Då dog 130 personer när fotbollsstadion Stade de France, flera restauranger och konserthallen Le Bataclan attackerades.

Bomben utlöstes inte

Osama Krayem var på tunnelbanestationen i Maelbeek i Bryssel den 22 mars 2016 och fastnade på övervakningsbilder. Han ska också ha haft kontakt med den självmordbombare som utlöste bomben ombord på tunnelbanetåget.

Både Osama Krayem och den andre mannen bar på bomber. Men Krayems bomb sprängdes inte – och han har lämnat olika besked om varför.

Antingen var det utlösningsmekanismen som inte fungerade – eller så var det Osama Krayem som ångrade sig.