Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terroråtalade mannen i Malmö nekar till brott

Ingen människa skadades i brandattentatet mot den muslimska föreningen i Malmö i oktober. Men materiella skador för över en miljon vållades.
Foto: Mikael Nilsson
Den 30-årige mannen anhölls som misstänkt för terroristbrott, men häktades för mordbrand.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Förödelsen var omfattande efter branden i föreningslokalen.
Foto: Polisen
Terrorgruppen IS tog på sig skulden för mordbranden i olika medier. Men det skedde inte förrän mer än en vecka efter attentatet.
Foto: Polisen

Mannen som åtalas för terroristbrott efter brandattentatet mot en muslimsk föreningslokal i Malmö nekar bestämt.

Det som pekar på honom är bilder och konversationer på sociala medier. Han framstår som IS-sympatisör. Men det finns inga vittnen, inga fingeravtryck, inget DNA.

– Detta är ett indiciemål, medger åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström.

Den åtalade är en 30-årig syrisk medborgare som kom till Sverige i den stora flyktingvågen hösten 2015 med sin fru och en liten son.

Den tvåårige pojken dog i en olycka med en minibuss mellan Åsarna och Rätan i Jämtland i november samma år. Händelsen blev en svår påfrestning för förhållandet mellan makarna.

Kvinnan bor hos släktingar i Malmö, där även pojken är begravd. Mannen bor på ett asylboende i Vittsjö i norra Skåne men besöker hustrun regelbundet.

Klockan 05.40 den 11 oktober förra året kastade någon in flaskor med bensin – så kallade molotovcocktails – genom fönstren till en muslimsk kulturförening på Kopparbergsgatan i Malmö.

Ingen människa skadades, men materiella skador för över en miljon vållades.

IS tog på sig skulden

Händelsen rubricerades som mordbrand. Efter en dryg vecka tog terrorgruppen IS på sig skulden för branden, via en artikel i nyhetstidningen al-Naba.

Men polisen trodde inte på någon terrorkoppling.

– Det finns ingenting som styrker ett sådant påstående, sa Lars Förstell, presstalesman vid polisen i Malmö.

Även terrorexperten Magnus Ranstorp tyckte att påståendet om ett IS-attentat skulle "tas med en nypa salt".

Den 2 december tog säkerhetspolisen över förundersökningen från Malmöpolisen. Dagen därpå anhölls den 30-årige mannen – och begärdes häktad för terrorbrott.

Anklagelsen höll inte

Vid häktningsförhandlingen i Malmö den 7 december höll inte den anklagelsen. 30-åringen häktades som på sannolika skäl misstänkt för mordbrand och sitter inlåst sedan dess.

I början av februari vållade det viss uppmärksamhet när branden togs med på en amerikansk lista över terrordåd som Vita huset ansåg att medierna hade "mörkat".

Åklagaren har inte lyckats presentera bindande bevisning mot mannen. Ändå återkommer rubriceringen "terroristbrott" när han nu åtalas.

På flaskor och glasskärvor som hittats i och utanför den brunna lokalen finns inga fingeravtryck. Ett handavtryck på en ruta har inte kunnat identifieras. Ingen DNA har säkrats.

Händelsen fångades dock på en övervakningsfilm från ett företag mittemot föreningslokalen.

Polisen väntade för länge

Men detta uppmärksammades för sent av polisen – när en utredare frågade efter filmen hade den redan raderats, vilket sker automatiskt efter tio dagar.

En person på företaget som har sett filmen beskriver i förundersökningen hur en man som kom på cykel kastade två flaskor mot lokalen.

– Mannen var äldre, det syntes på hans sätt att gå. det var gubbigt, säger vittnet.

– Det var inte en ung killes gångstil.

Den åtalade mannens advokat Lars Edman noterar att signalementet på gärningsmannen inte alls stämmer in på hans klient.

– Om något så har bevisningen blivit mindre stark nu än när han blev häktad, säger Lars Edman.

Manual för bombtillverkning

Advokaten hävdar att det mesta av det material som anses peka ut 30-åringen som gärningsman är vanligt nyhetsmaterial som han helt enkelt delat vidare på nätet.

I mannens dator fanns bland annat flera filmer som visar hur IS-soldater skär halsen av tillfångatagna fiender. Där finns en manual för tillverkning av detonator till en bomb. Och mannen har haft IS-flaggan som skrivbordsbild.

Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström anser att detta är direkt belastande för 30-åringen.

– Det är ett material som pekar på sympatier och intresse för IS, säger hon.

Hon påpekar att mannen är sunnimuslim – och föreningslokalen var shiitisk.

– I stor utsträckning är IS kamp en kamp om sunni mot shia, säger hon.