Marie och dottern Lovis.
Marie och dottern Lovis.

Terapi hjälpte Marie att bli gravid: "Chockad"

Publicerad

Provrörsbefruktningarna hjälpte inte och Marie Gustafsson gav upp.

Hon skulle aldrig bli mamma.

Men sjukvård byttes mot terapi och i maj 2010 föddes mirakelbarnet Lovis

– Jag kunde inte förstå att jag var gravid. Jag trodde snarare att jag var dödssjuk.

Samboförhållandet skulle övergå i familjeliv med hus, bil och barn.

Året var 1995 och Marie Gustafsson från Hässleholm var 25.

Hon såg fram emot att bli mamma, men det gick inte.

– Läkarna kliade sig i huvudet och förstod inte varför det inte fungerade, säger Marie.

Mellan åren 1995 och 2001 genomfördes sex försök till provrörsbefruktning - alla resultatlösa.

– Då var jag 31 år och orkade inte mer, varken psykiskt eller fysiskt. Ovissheten var nog det värsta. Man byggde hela tiden upp nytt hopp som gång på gång försvann. I efterhand känner jag att jag var galen som utsatte mig för detta.

Började med terapi

Inga fysiska fel hittades, varken hos Marie eller hos hennes dåvarande sambo.

– Men det var ingen som frågade hur jag mådde psykiskt. Nu har jag förstått att det var det som var problemet.

Förhållandet upplöstes och Marie träffade så småningom en ny man. Men tankarna på att bli gravid hade för längesen försvunnit.

– Jag kunde ju inte få barn. Det var det bästa preventivmedel som fanns.

Åren av turbulens fick Marie att må psykiskt dåligt. Via sin syster som tidigare lidit av depressioner och panikångest kom hon i kontakt med en terapeut från Australien.

– Det förändrade allt. Jag förstod inte innan att jag hade dilemman som behövde fixas.

2005 behandlades Marie. Hon beskriver psyket som en dator där det undermedvetna kan jämföras med en dators hårddisk där alla livets intryck och känslor finns registrerade.

– Men min behandling hade egentligen inget med barnlösheten att göra. Det hade jag lagt på hyllan. Jag behövde den för att bearbeta mycket annat.

"Hela livet vändes"

Marie kändes sig bättre och livet var äntligen i balans men hösten 2009 började hon må illa.

– Först trodde jag att jag fått cancer eller något. Efter tiden med provrörsbefruktningarna drog jag mig för att gå till läkare så jag tog det säkra före det osäkra och gjorde ett graviditetstest hemma.

Det var positivt. Som 40-åring skulle Marie bli mamma.

– Jag blev chockad och trodde först att det var något fel på testet. Helt plötsligt vändes hela livet igen.

"Livet är så komplext"

Lovis, som den lilla flickan heter, fyller tre den 21 maj och önskar sig inget hellre än en rosa gitarr och en mikrofon.

– Tänk att du har valt mig, brukar jag säga till Lovis och hon nickar och säger att hon tycker om mig också. Tänk att jag fått uppleva det här.

För Marie finns ingen tvekan. Hon är övertygad om att terapin hjälpt henne att bli gravid.

– Livet är så komplext. Allting planteras i det undermedvetna sinnet. Jag och min tvillingbror föddes lite oönskade. Vår biologiska pappa ville inte veta av oss och vår mamma var väldigt ung så jag har en känsla av att hon inte riktigt kunde ta hand om oss på ett positivt sätt. Jag vill absolut inte klandra min älskade mamma, hon gjorde sitt absolut bästa, men hade inte de bästa förutsättningarna.

– Men jag tror att min barndom skapat en undermedveten rädsla hos mig, en rädsla för att jag inte skulle klara av att ta hand om ett barn och att jag i sinnet blockerat möjligheten att bli gravid.

"Vill att folk ska vakna"

Marie tror att terapin löste upp de psykiska knutarna och att hon därför, när hon så småningom var redo, kunde bli gravid. Nu har hon utbildat sig och behandlar själv patienter.

– Jag tar ner mina kunder i en avslappning och genom text, meningar och ord som jag matar in i deras sinne så startas en process. Om man är blockerad i sinnet så är det många saker i livet som inte fungerar.

– Många som söker hjälp hos mig har gått samma väg som jag gjort. Man har bollats fram och tillbaka i sjukvården under lång tid innan man insett att problemen inte varit fysiska. Jag vill att folk ska vakna och inse att det finns hjälp att få. Man behöver absolut inte prova den här formen av behandling men man borde prova något. Det sämsta man kan göra är att ge upp.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag