Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Spelar döva – och lurar till sig pengar

Bör polisanmälas. Så har kan insamlingslistorna se ut. På sin hemsida varnar Sveriges dövas riksförbund för de misstänkta bedragarna. "Om man misstänker att det är ett bedrägeri så bör man ringa polisen så får vi utreda om det är ett brott eller ej", säger Johan Bruun, informatör vid polisen i Kalmar.
Foto: Sveriges Dövas Riksförbund
Varnar för bluffen. Jenny Ek, kommunikationsansvarig på Sveriges dövas riksförbund varnar allmänheten för oseriösa insamlare som påstår sig vara döva och samlar in pengar. "Många hör av sig till oss och undrar om det är vi som ligger bakom", säger hon.
Foto: Sveriges dövas riksförbund

De låtsas vara döva och ber om dina pengar för olika hjälpprojekt.

Men polisen misstänker att allt är en bluff och varnar allmänheten för de misstänkta bedragarna.

– Om man påstår att man samlar in pengar för ett hjälpprojekt men stoppar pengarna i egen ficka kan det röra sig om bedrägeri, säger Johan Bruun vid polisen i Kalmar.

FAKTA

Fakta: Så undviker du att bli lurad

Skriv inte på någon lista om du inte är helt säker på vad du skriver på.

Vill du stödja en välgörenhetsorganisation, sätt in pengar på organisationens 90-konto.

Om du misstänker att insamlaren är en bedragare, ring polisen på 114 14 (nationellt nummer).

Om du blivit lurad - gör en polisanmälan.

Källa: Sveriges dövas riksförbund

Sedan någon månad tillbaka härjar misstänkta bedragare som utger sig för att vara döva på flera håll i Sydsverige och på andra håll runtom i landet.

Enligt Sveriges dövas riksförbund (SDR), har liknande insamlingar pågått i Sverige till och från sedan våren 2013. Genom att påstå sig vara döva samlar personerna in pengar till olika hjälpprojekt för döva utomlands.

– Det är ett stort problem, många människor hör av sig till oss och undrar om det är vi eller någon av våra föreningar, men det är det alltså inte, säger Jenny Ek, kommunikationsansvarig på SDR.

Slår till bland folk

Blufförsöket genomförs ofta på allmänna platser med mycket folk: utanför och på köpcenter, parkeringsplatser, gågator.

Enligt Jenny Ek härjar de förmodade bedragarna över i princip hela landet.

– Vi har fått samtal från norr till söder, från storstäder och mindre orter.

Nyligen greps två misstänkta bedragare i Partille utanför Göteborg. Männen gick omkring på ett köpcenter med en namnlista för insamling till förmån för döva.

När männen konfronterades med polis uppförde de sig som om de vore döva. Kort därefter visade det sig att de var fullt hörande.

Upp till två tusen kronor

På en lista som männen bar stod flera namn, i anslutning till namnen en summa pengar som personen skänkt. Enligt SVT Nyheter rör det sig om mellan ett tusen och två tusen kronor.

Männen misstänks nu för bedrägeri.

Inte sällan är de misstänkta bedragarna mycket påstridiga och svåra att bli av med. Efter att ha skrivit på sitt namn på listan uppmanas man att omedelbart skänka pengar.

En kvinna berättar för tidningen Östra Småland att hon blev stoppad av insamlare på ett varuhus i Kalmar. Hon såg att det handlade om döva och skrev på namnlistan. Efter underskriften krävdes hon på pengar och gav dem en 50-lapp men de misstänkta bedragarna var inte nöjda med summan utan krävde minst en hundralapp.

En annan drabbad berättar för tidningen hur tre personer med en insamlingslista var så påträngande att han låste in sig i sin bil.

Det finns vittnesmål från drabbade om att insamlarna följt efter till bankomater och till och med försökt rycka pengar direkt ur plånboken.

– Det här drabbar oss eftersom många tror att det är vår organisation som får pengarna. Det skapar en osäkerhet bland givare vilken insamling som är seriös och inte, säger Jenny Ek.

Uppmanar att anmäla

Hon uppmanar allmänheten att inte skriva på några insamlingslistor om man inte är helt säker på var pengarna går.

– Om man blir utsatt bör man göra en polisanmälan.

Även Johan Bruun vid Kalmarpolisen uppmanar till polisanmälan.

– Misstänker man bedrägeri så kan man alltid göra en anmälan och så får vi utreda om det är ett brott eller ej, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!