Teorin: Nya gängkriminella bakom skjutningar i Malmö

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Sigrun Sigurdson, social entreprenör.
Nicolas Lunabba är verksamhetsledare i organisationen Hela Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN
Petra Stenkula, polischef polisområde Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Malmö drabbades av fyra skjutningar bara under förra veckan. 

Ungdomsledare tror att det rör sig om nya aktörer som vill ta sig in på drogmarknaden. 

– Det har varit lugnt, och det är inte så konstigt när hälften sitter inne eller är döda. Men nu kommer nya, underifrån, säger sociala entreprenören Sigrun Sigurdsson.

Natten till den 22 juli blev en 19-årig man skjuten till döds i Malmö. Mordet gav förra veckan ett blodigt avslut, efter flera skjutningar mot bostäder. 

Knappt två dygn före mordet blev ett lägenhetsfönster i Hermodsdal beskjutet med över tio skott. 

Innan dess hade någon eller några skjutit mot bostäder i Lindeborg och Lorensborg den 16 och 18 juli.

Polischefen Petra Stenkula ser vissa tecken på att skjutningarna har ett samband.

– Vi kan se kopplingar mellan mer än två av utredningarna, men om de direkt hör samman är för tidigt att svara på. 

– Det finns personliga kopplingar, vem man rör sig tillsammans med, sa hon i en intervju förra veckan.

”Vi har ett svårt läge i Malmö”

Nyheterna om skjutningarna kommer efter att staden hyllats för sitt projekt ”Sluta skjut”.

– Malmö har verkligen lyckats de senaste åren. Man har minskat skjutningar med ungefär 70 procent och arbetet fortsätter, sa inrikesminister Mikael Damberg vid ett besök i Skåne förra året och uppmanade Stockholm att ta efter.

Nu hörs mer pessimistiska tongångar. Fyra skjutningar på mindre än en vecka oroar Malmöborna. 

– Vi har haft tillfälliga toppar förut och vi har ett svårt läge i Malmö. Vi kommer fortsätta ha ett svårt läge. Vi kommer få tillfälliga toppar och sen gör vi allt för att kyla ner läget och återskapa trygghet så fort vi kan, sa polischefen Petra Stenkula förra veckan.

I en tidigare intervju berättade Petra Stenkula att Malmö kommer ha ett svårt läge i flera år fram.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Flyttar ner i åldrarna

Den sociala entreprenören, Sigrun Sigurdsson, som tidigare jobbat på Fryshuset, har varit med i projektet ”Sluta skjut” sedan början. 

Hon har tolv års erfarenhet av att jobba med avhopparverksamhet för gängkriminella män och säger att hon inte är förvånad över förra veckans våldsdåd.

Enligt henne är förklaringen att nya aktörer nu vill etablera sig på drogmarknaden. 

– Det har varit lugnt, det är inte så konstigt när hälften sitter inne eller är döda. Men nu kommer nya, underifrån, säger hon. 

Nicolas Lunabba är verksamhetsledare i organisationen Hela Malmö. De bedriver bland annat en mötesplats i det socialt utsatta området Nydala. Han är inne på samma förklaring.

– Vi ser när vissa nyckelpersoner spärras in eller kommer bort från så förflyttas kriminaliteten, ofta ner i åldrarna, säger han.

Lunabba tror inte att ”Sluta skjut” kommer stävja gängkriminaliteten – och inga andra enstaka insatser heller. I stället handlar det om att bryta segregationen, menar han.

– Malmö är Sveriges mest ojämlika stad, Malmö är den stad med högst arbetslöshet, Malmö är den stad med mest barnfattigdom. 

– Vi behöver skapa mer jämlikhet, mer jobb och utplåna fattigdomen. Då kommer vi bryta de här cyklerna av våld. 

”Vi måste ingjuta unga hopp”

Även Sigrun Sigurdsson menar att samhället bör jobba annorlunda om man vill ha långsiktig förändring och stoppa rekryteringen av yngre till de kriminella nätverken.

– När du har en ung människa som står med ett vapen i handen och är redo att skjuta någon annan, då har det gått för långt. Man måste också jobba med orsakerna till konflikterna, orsakerna att unga människor väljer vapen i stället för skolan.

Hur gör man det då? 

– Vi måste ingjuta unga hopp att det finns en chans för dem i samhället. För många som står utanför min port och säljer knark ser inte nyttan av att ”satsa på sig själva”. När jag pratar om arbete eller att jobba extra på sommaren, så tittar de på mig som att jag kommer från Mars. 

– De tror att de kommer misslyckas. Att de inte fixar det. 

”Sluta skjut”-projektet: Så har det gått

Projektet ”sluta skjut” riktar sig mot män som är i riskzon för att mörda eller bli mördade. De får två val – antingen hoppar de av eller så möter de samhällets vrede. Deras vänner och bekanta punktmarkeras av polisen och deras verksamheter blir störda.


I kombination till projektet har polisen haft flera operationer riktade mot kriminella individerna och deras nätverk. Operation rimfrost är en av dem.


Sedan insatserna startade har ett tiotal tungt kriminella aktörer valt att lägga av. Minst lika många har fått långa fängelsestraff.


Facit: När projektet startade 2016 var det 61 skjutningar i Malmö per år. Under 2021 var det 21 stycken.


Källa: Malmöpolisen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!