Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
 Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Teorin: Misshandeln var oprovocerat våld

Publicerad

HELSINGBORG/STOCKHOLM. Den 43-årige Djurgårdssupportern familjefadern satt vid Kärnans trapp då eftersläntrande supportrarna tog sig mot Olympia. Under söndagen delgavs en person misstanke om dråp, men försattes senare på fri fot.

– Det utredningen talar för nu är att det är en gärningsperson som varit tillsammans med flera andra personer, men att det är en person som har utövat våldet, säger förundersökningsledare Caroline Aspinge.
Nu är personen avförd från utredningen.

Söndagens dödsfall i samband med den allsvenska premiären mellan Helsingborg och Djurgården skakar hela Fotbollssverige.

Polisen kallades till centrala Helsingborg efter uppgifter om bråk. Den 43-årige Djurgårdssupportern var då redan svårt skadad och trots försök att hålla mannen vid liv med hjärt- och lungräddningen konstaterades han senare avliden på Helsingborgs lasarett.

I samband med dödsfallet inledde polisen ett omfattande arbete. Under söndagskvällen stod det klart att händelsen skulle rubriceras som dråp. Vittnesuppgifter från platsen talar om att en flaska användes i samband med misshandeln, men det var inget som polisen ville bekräfta.
Under måndagsförmiddagen kallade polisen till presskonferens i polishuset i Helsingborg med anledning av söndagens incident. Under presskonferensen berättade förundersökningsledare Caroline Aspinge att en person delgivits misstanke om dråp.

– Han släpptes efter förhöret i går. Det är ett beslut som åklagaren får ta sedan, om hon vill gå vidare med den misstanken, säger Caroline Aspinge.

Enligt polisen hämtades personen in till förhör strax efter klockan tre på söndagseftermiddagen. Men var han hämtades vill polisen inte uppge.
Mannen förhördes sedan i sex timmar innan han släpptes vid 21.20 efter beslut från åklagare. Han är fortfarande misstänkt för dråp men på den lägre misstankegranden skäligen misstänkt. Åklagaren har beslutat att mannen tills vidare inte ska vara frihetsberövad.

Inte provocerat

I nuläget tror polisen att den dödliga misshandeln genomförts av en person.
– Det utredningen talar för nu är att det är en gärningsperson som varit tillsammans med flera andra personer, men att det är en person som har utövat våldet, säger förundersökningsledare Caroline Aspinge.
Caroline Aspinge säger också att en hel del personer hängts ut på internet misstänkta för inblandning i dödsmisshandeln.

– Vi håller på och bearbetar de uppgifterna, säger hon.
Enligt Caroline Aspinge verkar misshandeln inte försiggåtts av att 43-åringen ska ha uppträtt provocerande.

– Det finns inga uppgifter om att han skulle ha uppträtt provocerande. Det var någon form av samtal som föregick händelsen - men absolut att man får se det som oprovocerat våld, säger hon under presskonferensen.
Under måndagen fortsatte polisen att söka efter vittnen till händelsen.
– Vi är intresserade av att komma i kontakt med folk. Vi tror att det finns flera personer som vet vem som gjort det här, säger Caroline Aspinge.
Polisen säger också att en del beslag har gjorts på dödsplatsen, men vad vill de inte gå in på i nuläget.

Under måndagseftermiddagen meddelade polisen att den person som tidigare delgivits misstanke för dråp nu är avförd från utredningen.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag