Foto: ALEXANDER VICKHOFFFoto: ALEXANDER VICKHOFF
 Foto: ALEXANDER VICKHOFF
Polisen har kartlagt 16-åringens rörelser när han kom till Malmö centralstation lördagen den 17 september på eftermiddagen och beslagtagit filmer från övervakningskamerror. Foto: JENS CHRISTIANPolisen har kartlagt 16-åringens rörelser när han kom till Malmö centralstation lördagen den 17 september på eftermiddagen och beslagtagit filmer från övervakningskamerror. Foto: JENS CHRISTIAN
Polisen har kartlagt 16-åringens rörelser när han kom till Malmö centralstation lördagen den 17 september på eftermiddagen och beslagtagit filmer från övervakningskamerror. Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Teorin: 16-åringen mördades av vänner

Publicerad

En mördade. De två andra hjälpte honom att gömma bevis. Det misstänker åklagaren.

– De misstänkta finns i kretsen av personer han umgicks med, säger kammaråklagare Thorbjörn Sjöberg.

Den mördade 16-åringen hittades död på Östra kyrkogården i Malmö den 19 september.

Polisen grep två misstänkta på tisdagen plus ytterligare en person. Två är 19 år. Den tredje fyller 18 i december enligt handlingar som Kvällsposten tagit del av. 

Den förste greps strax efter lunch på tisdagen, den andre greps senare på eftermiddagen. 

– Min klient förnekar vad som läggs honom till last, säger advokaten Magnus Lundh som företräder en av de anhållna.

Polisens tillslag gjordes efter att utredarna genomfört ett stort antal förhör.

– De misstänkta finns bland personer som ingick i kretsen av de han umgicks med, säger Thorbjörn Sjöberg.

Flykting från Afghanistan

Pojken, som var afghansk medborgare kom till Sverige som flykting från Teheran i Iran där han bott med sin familj.

16-åringen har tidigare varit placerad på ett HVB-hem utanför Göteborg men hade en tid innan han mördades överförts till ett HVB-hem i Skåne. Enligt handlingar från HVB-hemmet brukade han ofta resa till Malmö.

Den dagen han tros ha blivit mördad, den 17 september skulle han ha varit tillbaka på HVB-hemmet vid 23-tiden men kom aldrig dit. Först på tisdagen, dagen efter att han hittats mördad gjorde HVB-hemmet en anmälan om att han var försvunnen. 

Det var också först då som polisen kunde identifiera pojken. Senare samma dag, vid 18-tiden, meddelade polisen HVB-hemmet att pojken hittats död.

Ska häktas

De tre personerna är misstänkta på sannolika skäl. Enligt kammaråklagare Thorbjörn Sjöberg kommer en häktningsframställan skickas in till tingsrätten under fredagen.

– Allt lutar åt att de häktas i morgon, säger han.

Två personer är misstänkta för att ha skyddat den misstänkta mördaren.

– I det här fallet handlar det om undanskaffande eller förstörande av bevis, säger åklagaren.   

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag