Teori: Pappa mördade handikappade dottern

På en gräsmatta inne på kyrkogården låg två till synes livlösa personer.
Foto: Topnews.se
En kyrkogårdsvaktmästare tillkallades och både ambulanser och polis larmades till platsen.
Foto: Topnews.se
Senare visade det sig att offren var en 69-årig man och hans 25-åriga handikappade dotter.
Foto: Topnews.se

Den 69-årige pappan misstänks först ha dödat sin 25-åriga dotter innan han själv tog sitt liv på kyrkogården.

Nu avslöjas nya detaljer i det tragiska familjedramat.

Gärningen tros ha varit ett barmhärtighetsmord. Före händelsen skrev pappan ett brev till sina grannar med texten "jag orkar inte längre".

Det var under onsdagen som besökare på Mariebjergs Kirkegård i Gentofte norr om Köpenhamn gjorde den makabra upptäckten.

På en gräsmatta inne på kyrkogården låg två till synes livlösa personer. En kyrkogårdsvaktmästare tillkallades och både ambulanser och polis larmades till platsen.

När räddningsmanskapet anlände kunde man dock snabbt konstatera att båda personerna redan var avlidna. De döda var en 69-årig man och hans 25-åriga dotter.

I inledningsskedet visste ingen hur varken mannen eller dottern avlidit och hela kyrkogården spärrades av och betraktades som en mordplats. Poliser i vita plastoveraller påbörjade en teknisk undersökning i jakten på bevis.

Familjetragedi

Senare informerade dock polisen om att det högst sannolikt handlade om en familjetragedi, där den 69-årige mannen först dödat sin 25-åriga dotter och sedan tagit sitt eget liv.

På onsdagen fortsatte danska medier att rapportera om fallet och avslöjade nya omständigheter i familjedramat.

Den 25-åriga dottern ska ha enligt tidningen Ekstrabladet ha varit multihandikappad och sedan fem års ålder vistats på olika institutioner för handikappade.

Enligt flera grannar ska det ha varit ett stort nederlag för pappan. Han förde under en följd av år en intensiv kamp mot både kommunen och andra myndigheter för att dottern skulle få en så hemlik miljö som möjligt på de institutioner hon vistades på.

Utsatta barn

När föräldrarna skildes för tiotalet år sedan såg pappan det som sin uppgift att ännu mer ta på sig ansvaret för dotterns välbefinnande.

Pappan beskrivs rent allmänt ha haft ett stort socialt engagemang för utsatta barn och undervisade även elever på en ungdomsskola i trakten.

Men en person berättar för tidningen att pappan mer eller mindre besökte dottern varje dag och att det till sist blev ett så infekterat förhållande mellan honom och personalen på institutionen att han inte längre var välkommen till hemmet så ofta han ville.

Stort nederlag

– Det var säkert ett stort nederlag för pappan. Han älskade sin dotter över allt på jorden och han ville ge henne ett så normalt liv som möjligt, säger en av grannarna.

Nyligen skrev den 69-årige pappan ett mejl till flera grannar med orden att han "inte orkade längre". Han ska även ha gett uttryck för att han tänkte åka förbi dotterns institution för att hämta henne.

– Han kämpade mot systemet i 25 år. Han måste ha känt att han tappat den kampen. Men ingen kunde väl tro att det skulle gå så här illa.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!