Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Telia byter nät - 463 orter blir av med fast telefoni

Terese Bengard är verksamhetschef för Hela Sverige
Foto: Snezana Vucetic Bohm
Magnus Limås är pressansvarig på Telia.
Foto: Telia

Nu ska 463 orter i landet bli av med kopparnätet – och sin fasta telefoni.

Enligt Telia ska satsningen förhindra framtida problem.

Men satsningen har även väckt kritik.

– Vi är inte emot att förnya teknik, men det är illa att ta ner ett fungerande nät och sedan inte ge några alternativ, säger Terese Bengard, verksamhetschef för organisationen Hela Sverige. 

Nu försvinner det fasta telefonnätet på många ställen i landet.

Telia ska genomföra sin satsning ”Framtidens nät”, som innebär att de kommer ta ner stora delar av gammalt kopparnät för att ersätta med antingen fiber- eller mobilnät.

Kunder som är anslutna till kopparnätet kommer därför att behöva beställa nytt nät, via valfri operatör, och blir av med sin fasta telefoni. 

Sammanlagt är det 463 orter i år och nästa år som ska bli av med kopparnätet.

Enligt Telia är bytet nödvändigt eftersom kopparnätet på många håll är utslitet, och sårbart för exempelvis hårt väder som kan riva ner trådarna.

– Kopparnätet är på sina håll väldigt gammalt, och inte uppdaterat med de tjänster och den stabiliteten som behövs i dag. Trådarna är slitna och löper risk att bli förstörda – och då är det inte säkert att vi hittar reservdelar, säger Magnus Limås, pressansvarig på Telia..

Stark reaktion på landsbygden

För att få ta del av den nya tekniken måste man själv aktivt välja det.

Riksorganisationen Hela Sverige arbetar med landsbygdsutveckling och med att uppmärksamma frågor kring landsbygden.

De är kritiska till att den fasta telefonnätet försvinner, eftersom man på landsbygden inte får lika många alternativ till fast telefoni som i städer.

– Vi är självklart inte emot att man förnyar tekniken, och den här frågan har varit uppe hos oss många gånger – det vi är inte tycker är bra är att man tar bort ett fungerande nät och inte ger något fungerande alternativ, säger Terese Bengard som är verksamhetschef. 

Hon förklarar att det har blivit en stark reaktion på beslutet, eftersom många på glesbygden känner sig utanför samhället.

– Det är grundläggande att man ska kunna ringa var man än bor i Sverige. I det bästa av världar har alla fungerande fibernät – men vi är inte där än, säger Terese Bengard.

Telia: Vi framtidssäkrar

Telia menar att bytet är nödvändigt på grund av framtida potentiella problem med det nuvarande kopparnätet.

– Vi har full förståelse för att det kan finnas frågetecken kring saker som är nya, det är klart. Men vi gör det här för att framtidssäkra, har man en väldigt gammal bil så hjälper det till slut inte att laga den längre, den blir både omodern och kommer till slut att sluta rulla, säger Magnus Limås.