Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tekniskt fel stoppade flygets trafikledning

Felet uppstod i Luftfartsverkets kontrollcentral i Malmö.Foto: Luftfartsverket
Alla flygplan som skulle starta i Göteborg och Stockholm fick restriktioner under cirka 10-15 minuter.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under mindre än en timme i går drabbades Luftfartsverkets kontrollcentral i Malmö av ett tekniskt fel. Flygplan som skulle lyfta från Stockholm och Göteborg tvingades kvar på marken. 

När avbrottet inträffade var inga avgångar planerade på Sturup.

– Det var ett tekniskt fel i vår flygcentral som orsakade avbrottet, säger Per Fröberg, pressansvarig vid Luftfartsverket.

Luftfartsverket satte restriktioner på flygplan som skulle starta i Stockholm och Göteborg. Passagerare märkte inte av det på annat sätt än att starten sköts upp.

– Det blev en påverkan på som mest 10-15 minuter, säger Per Fröberg.

Det tog enligt honom mindre än en timma att avhjälpa felet. Han uppger också att det var ”länge sedan” något liknande inträffade.

Hade kapacitet kvar

Flyg24nyheter uppger att felet orsakades av att strömtillförseln till flygtrafikledningssystemen inte fungerade som de skulle. Per Fröberg vill inte beskriva i detalj vad som orsakade fel men säger att man ska ”gå till botten med det”.

Trots restriktionerna som infördes var inte hela flygtrafikledningen utslagen.

– Vi hade viss kapacitet kvar, säger Per Fröberg.

Luftfartsverket rapporterar händelser som denna och andra störningar som en avvikelserapport till Transportstyrelsen.