Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker slår tillbaka: ”Byråkratisk arrogans”

Se när ekorrarna jagar varandra på husväggen
Torbjörn Tegnhammar.Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: COLOURBOX / COLOURBOX.COM MAXPPP

På torsdagen fattades beslut om att restauranger som levererar hemkörning av mat också ska få leverera alkohol i Malmö.  

Nu vill länsstyrelsen stoppa beslutet för att de anser att det strider mot alkohollagen. 

– Det är inte länsstyrelsens uppgift att tolka alkohollagen åt oss. De har gjort sin tolkning. Vi har gjort vår tolkning. Vår tolkning gäller, säger kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar (M).  

Det var på torsdagen Arbetsmarknads- och socialnämnden fattade beslut om att tillåta hemleverans av alkohol – för att hjälpa restauranger som drabbas av minskade intäkter under coronapandemin. 

Men beslutet har fått länsstyrelserna i Skåne och Kronoberg – där samma beslut fattades tidigare i år – att rasa. Länsstyrelsen i Skåne menar att beslutet strider mot alkohollagen – och på torsdagen vände Kronobergs landshövding Maria Arnholm sig till regeringen i syfte att få befogenhet att överpröva kommunala beslut.  

 

LÄS MER: Kommuner ska inte vara alkoholliberala lekstugor 

 

– Det är inte länsstyrelsen uppgift att tolka alkohollagen åt oss. De har gjort sin tolkning. Vi har gjort vår tolkning. Vår tolkning gäller, säger kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar.  

– Sedan får länsstyrelsen gärna utföra tillsyn gentemot Malmö stad när den här verksamheten är i gång. Då får de också möjlighet att ha synpunkter. Att de redan nu dömer ut detta - utan att det är deras ansvar - avslöjar tyvärr att de sysslar med aktivism i stället för myndighetsutövning, fortsätter han. 

”Angrepp mot demokratin” 

Vidare reagerar Torbjörn Tegnhammar stark på att Kronobergs landshövding vänt sig till regeringen för denna lagändring. 

– Det skulle vara ett väldigt allvarligt angrepp mot demokratin och det kommunala självstyret. Den byråkratiska arrogansen här är väldigt påtaglig. Jag anser i så fall snarare att regeringen kan lägga ner länsstyrelsen. Vi har inget behov av den myndigheten. 

Se mer: Efter nya restriktionerna: Svenskarna reser mindre

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!