Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnérkyrkogården i Växjö kriminellt tillhåll

Arkivbild.
Foto: JOACHIM WALL
– De röker jointar helt öppet, kastar kanyler i soptunnor, häckar och rabatter, säger Kai Brauer som är lagförman på Tegnérkyrkogården i Växjö.
Foto: Hilda Frankki / Smålandsposten

Öppen knarkförsäljning mitt på dagen och använda kanyler som ligger slängda bland gravarna. Personal som vaccineras för hepatit. 

Så ser verkligheten ut på Tegnérkyrkogården i Växjö. I ett försök att hindra den negativa utvecklingen stänger Svenska kyrkan nu grindarna kvällar och nätter. 

Problemen med kriminalitet på Tegnérkyrkogården tog fart förra våren och sommaren. Efter en relativt lugn vinter har läget på kyrkogården återigen förvärrats, som Smålandsposten var först med att rapportera.

Kai Brauer som är lagförman på Tegnérkyrkogården beskriver en obehaglig arbetsmiljö. 

– De röker jointar helt öppet, kastar kanyler i soptunnor, häckar och rabatter. Där stoppar vi in händerna för att rensa. Arbetsgivaren har erbjudit oss vaccin mot hepatit. Hela arbetslaget har tagit det, säger Kai Brauer till Smålandsposten.

Natten mot 1 april skedde en gravskändning på Tegnérkyrkogården, en händelse som polisanmäldes. Och nu beskriver Kai Brauer hur folk kissar i det fria och släppar sina hundar lösa på kyrkogården.

Det pågår knarkförsäljning mitt på ljusan dag och köpare och säljare gör upp i kapellet. 

”Osäkra och rädda”

– Det känns otrevligt. När man går fram och ber dem flytta sig är vissa delvis aggressiva. Ibland ber de en hålla käften. Vissa personer i arbetslaget känner sig osäkra och rädda, säger Kai Brauer till Smålandsposten.

För närvarande har Tegnérkyrkogården tre fast anställda och fem säsongsanställda men till sommaren tillkommer även unga feriearbetare. 

Enligt kommunpolis Anette Östman Ottosson pågår öppen knarkhandel utanför Resecentrum som ligger intill Tegnérkyrkogården.

Därför har polisen i samråd med Tegnérkyrkogårdens kyrkogårds- och fastighetschef Mats Lindblad beslutat att ingångarna mot Resecentrum samt mot Sandgärdsgatan/Västergatan ska vara stängda mellan klockan 16 och 07. 

– Vi vill inte att försäljningen flyttar sig till kyrkogården. Genom åren har det varit problem med att missbrukare uppehåller sig där när det är fint väder, säger kommunpolis Anette Östman Ottosson till Smålandsposten.

Alla Tegnérkyrkogårdens övriga ingångar kommer att vara öppna som vanligt men har situationen inte förbättras kring midsommar ska ordningsvakter börja patrullerar på området. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!