Tegnell pikar Danmark – varnar svenskarna

Smittan i Köpenhamn dubbelt så hög som i Skåne
Anders Tegnell är statsepidemiolog i Sverige.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Danmark har man börjat öppna upp samhället relativt snabbt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Danmark har nu högre smittotal än Sverige – och därmed det högsta i Norden. 

Nu riktar statsepidemiolog Anders Tegnell en pik mot Danmark och varnar de svenskar som är sugna på en Köpenhamnstripp.

– Behöver ta med sig de råd man har i Sverige att hålla avstånd och inte vistas tillsammans med massa andra människor, säger han. 

Antalet nya fall av corona har minskat i Skåne de senaste dagarna. I Köpenhamnsområdet stiger dock siffrorna, skriver Sydsvenskan.

Per hundra tusen invånare har smittan i Skåne minskat till 70. Det är en nedgång med två tredjedelar på två veckor. Samma siffra i Danmark är 122 och i Köpenhamnsområdet 166. 

Men de goda siffrorna i Skåne gäller också hela Sverige. För första gången på länge har Sverige nämligen inte högst smittotal i Norden – det är till och med lägre än i Danmark, skriver Svenska Dagbladet. Antalet fall per dag och miljon invånare i Sverige har de senaste dagarna legat på 117. Motsvarande siffra i Danmark är 150. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell resonerade kring utvecklingen i Danmark – och riktade en pik mot danskarna. 

”Vaccinerat de äldre”

– Orsakerna till utvecklingen i Danmark får danskarna svara på. Men som jag förstod den kommunikation de hade från början valde man att öppna upp samhället relativt snabbt trots att man visste att det fanns en viss risk att smittspridningen skulle öka, säger Anders Tegnell i en intervju med Expressen TV.

Han fortsätter. 

– I och med att man hade vaccinerat de äldre och såg inte att det skulle vara så farligt med en viss ökad smittspridning. 

Han tycker att man som svensk ska vara försiktig och tänka efter innan resan till Köpenhamn – och ha den ökade smittspridningen i bakhuvudet.

Mette Frederiksen är statsminister i Danmark.
Foto: FRANCSICO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

”Jag har ingen åsikt om det”

– Det behöver man tänka på om man åker dit så att man verkligen tar med sig de råd man har i Sverige att hålla avstånd, inte vistas tillsammans med massa andra människor och inte ha den närkontakt som innebär en risk.

Han har samtidigt en förståelse för varför Danmark valde att öppna upp igen.

– Varje land gör sina bedömningar jag har ingen åsikt om det. De hade väldigt mycket mer nerstängt än vad vi hade från början. Jag kan förstå att man såg ett behov av att öppna upp, säger Anders Tegnell.


Socialstyrelsen: ”Den brittiska varianten ger allvarligare covid”

Inte tillräckligt med data för att bedöma de övriga mutationerna.

”Vi vill att alla planerar semestern efter sin vaccination”

Vaccinsamordnare Magnus Thyberg svarar på läsarfrågor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!