Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ted Ekeroth lämnar alla uppdrag för SD

<p>Ted Ekeroth.</p>
Foto: Sven Lindwall
<p>Jimmie Åkesson.</p>
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

SD-profilen Ted Ekeroth, bror till den brottsmisstänkte riksdagsledamoten Kent Ekeroth, lämnar sina uppdrag för partiet.

Samtidigt riktar han stenhård kritik mot Jimmie Åkesson och övriga i partiledningen.

"Jag ogillar hur partiledningen struntar i stadgarna och vanlig mötesordning och mötesregler när de ogillar något", skriver han i ett inlägg på Facebook.

På lördagskvällen samlades hela SD-ledningen för fest i Sölvesborg, enligt uppgifter till Expressen.

Samtidigt släppte Ted Ekeroth, bror till brottsmisstänkte riksdagsledamoten Kent Ekeroth och fram till nu topp i SD i Lund, en partipolitisk bomb. Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag, samtidigt som han i ett långt Facebook-inlägg riktar svidande kritik mot partiledningen.

Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg, var en av de första att kommentera: "Ska erkänna, läste inte allt (är på fest) men vill bara snabbt och spontant tacka för allt du gjort".

Ted Ekeroth svarade:

"Jag var bjuden till festen du är på =) Det blir jag troligen inte framöver".

Beskedet kommer efter att Ted Ekeroth förlorade kampen om ordförandeposten i SD Lund, under lördagen. Han lämnar politiken, men kommer att kvarstå som medlem tills vidare.

Medlem i 11 år

Ted Ekeroth skriver att han varit medlem i Sverigedemokraterna sedan 2006:

"Jag har under dessa år haft svårt att se mig själv i en situation, i ett liv, utan aktivt engagemang i SD. Min politiska övertygelse är densamma nu som för 10 år sedan och säkert 20 år sedan, med vissa modifieringar. Att strida, slåss och kämpa för Sveriges överlevnad, emot etablissemanget, liberalerna, socialisterna och mångkulteralisterna har varit en självklarhet för mig."

I inlägget konstaterar han dock att engagemanget också haft en baksida.

"Jag har också insett att partipolitik även tar fram det värsta i folk, en för mig ganska otrevlig och tråkig lärdom. Jag har lärt mig en sak om mig själv: jag litar på folk för tidigt, kanske i för stor utsträckning. Jag litar på folk, tills motsatsen är bevisad, så att säga. Många personer har visat sig vara rejält falska, oärliga och lismande: hyllar en när man träffar dem, spyr galla så fort man inte är på plats. I många fall är jag chockad över "Dr Jekyll and Mr Hyde"-attityden jag sett och hört."

Kritiserar partiledningen

Ted Ekeroth är samtidigt mycket kritisk till partiledningen.

"Jag ogillar hur partiledningen struntar i stadgarna och vanlig mötesordning och mötesregler när de ogillar något, som skedde på t.ex. Landsdagarna 2015. Jag ogillar hur man skriva lite på arbetsordningen på mötena, för att försvåra att kritiska röster ska få komma till tals. Jag ogillar hur man uteslöt SDU, även om jag ansåg att uteslutningen behövde göras."

Enligt Ted Ekeroth har Sverigedemokraterna också ett annat problem i dag:

"Det där med att inte våga sätta ner foten, säga ifrån, tycka annorlunda? Det är ett enormt problem inom SD. Partikulturen är att inte säga emot. Partikulturen är att valberedningen bestämmer valen, inte medlemmarna. Ogillar man valberedningens förslag och väljer att arbeta för andra förslag, då är man haverist, kuppmakare och bråkstake. Denna inställning är något som kommit uppifrån, och sipprat ner genom organisationen."

Flyttar utomlands

I Facebookinlägget konstaterar Ted Ekeroth att han ska satsa mer tid på familjen och på sitt företagande:

"Jag kommer troligen spendera mer tid utomlands och kanske bo utomlands ett tag framöver. Det hade varit skönt att kunna gå ut på kvällarna utan att ständigt riskera att bli nerslagen, spottad på eller på andra sätt attackerad av meningsmotståndare som inte har någon uppfattning av vad demokrati innebär. Det hade varit väldigt skönt att bo utomlands ett tag, där folk kanske är lite mindre "krystade", ängsliga, barnsliga och rädda. Att kunna prata om de problem som invandring medför, utan att folk måste spela indignerade."

Samtidigt står hans bror Kent Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och tidigare rättspolitisk talesperson, åtalad för misshandel efter ett uppmärksammat krogbråk i Stockholm i höstas.

I samband med att åklagaren väckte åtal den 3 februari i år konstaterade partiledaren Jimmie Åkessons att hans förtroende för Ekeroth var "allvarligt skadat". Åkesson uppmanade samtidigt sin partikamrat att lämna sin plats i riksdagens justitieutskott och ta timeout från all politisk verksamhet.

Expressen har sökt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för en kommentar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!