Ted Ekeroth. Foto: Sven LindwallTed Ekeroth. Foto: Sven Lindwall

Ted Ekeroth.

 Foto: Sven Lindwall
Jimmie Åkesson. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Jimmie Åkesson. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Jimmie Åkesson.

 Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Ted Ekeroth lämnar alla uppdrag för SD

Publicerad

SD-profilen Ted Ekeroth, bror till den brottsmisstänkte riksdagsledamoten Kent Ekeroth, lämnar sina uppdrag för partiet.

Samtidigt riktar han stenhård kritik mot Jimmie Åkesson och övriga i partiledningen.

"Jag ogillar hur partiledningen struntar i stadgarna och vanlig mötesordning och mötesregler när de ogillar något", skriver han i ett inlägg på Facebook.

På lördagskvällen samlades hela SD-ledningen för fest i Sölvesborg, enligt uppgifter till Expressen.

Samtidigt släppte Ted Ekeroth, bror till brottsmisstänkte riksdagsledamoten Kent Ekeroth och fram till nu topp i SD i Lund, en partipolitisk bomb. Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag, samtidigt som han i ett långt Facebook-inlägg riktar svidande kritik mot partiledningen.

Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg, var en av de första att kommentera: "Ska erkänna, läste inte allt (är på fest) men vill bara snabbt och spontant tacka för allt du gjort".

Ted Ekeroth svarade:

"Jag var bjuden till festen du är på =) Det blir jag troligen inte framöver".

Beskedet kommer efter att Ted Ekeroth förlorade kampen om ordförandeposten i SD Lund, under lördagen. Han lämnar politiken, men kommer att kvarstå som medlem tills vidare.

Medlem i 11 år

Ted Ekeroth skriver att han varit medlem i Sverigedemokraterna sedan 2006:

"Jag har under dessa år haft svårt att se mig själv i en situation, i ett liv, utan aktivt engagemang i SD. Min politiska övertygelse är densamma nu som för 10 år sedan och säkert 20 år sedan, med vissa modifieringar. Att strida, slåss och kämpa för Sveriges överlevnad, emot etablissemanget, liberalerna, socialisterna och mångkulteralisterna har varit en självklarhet för mig."

I inlägget konstaterar han dock att engagemanget också haft en baksida.

"Jag har också insett att partipolitik även tar fram det värsta i folk, en för mig ganska otrevlig och tråkig lärdom. Jag har lärt mig en sak om mig själv: jag litar på folk för tidigt, kanske i för stor utsträckning. Jag litar på folk, tills motsatsen är bevisad, så att säga. Många personer har visat sig vara rejält falska, oärliga och lismande: hyllar en när man träffar dem, spyr galla så fort man inte är på plats. I många fall är jag chockad över "Dr Jekyll and Mr Hyde"-attityden jag sett och hört."

Kritiserar partiledningen

Ted Ekeroth är samtidigt mycket kritisk till partiledningen.

"Jag ogillar hur partiledningen struntar i stadgarna och vanlig mötesordning och mötesregler när de ogillar något, som skedde på t.ex. Landsdagarna 2015. Jag ogillar hur man skriva lite på arbetsordningen på mötena, för att försvåra att kritiska röster ska få komma till tals. Jag ogillar hur man uteslöt SDU, även om jag ansåg att uteslutningen behövde göras."

Enligt Ted Ekeroth har Sverigedemokraterna också ett annat problem i dag:

"Det där med att inte våga sätta ner foten, säga ifrån, tycka annorlunda? Det är ett enormt problem inom SD. Partikulturen är att inte säga emot. Partikulturen är att valberedningen bestämmer valen, inte medlemmarna. Ogillar man valberedningens förslag och väljer att arbeta för andra förslag, då är man haverist, kuppmakare och bråkstake. Denna inställning är något som kommit uppifrån, och sipprat ner genom organisationen."

Flyttar utomlands

I Facebookinlägget konstaterar Ted Ekeroth att han ska satsa mer tid på familjen och på sitt företagande:

"Jag kommer troligen spendera mer tid utomlands och kanske bo utomlands ett tag framöver. Det hade varit skönt att kunna gå ut på kvällarna utan att ständigt riskera att bli nerslagen, spottad på eller på andra sätt attackerad av meningsmotståndare som inte har någon uppfattning av vad demokrati innebär. Det hade varit väldigt skönt att bo utomlands ett tag, där folk kanske är lite mindre "krystade", ängsliga, barnsliga och rädda. Att kunna prata om de problem som invandring medför, utan att folk måste spela indignerade."

Samtidigt står hans bror Kent Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och tidigare rättspolitisk talesperson, åtalad för misshandel efter ett uppmärksammat krogbråk i Stockholm i höstas.

I samband med att åklagaren väckte åtal den 3 februari i år konstaterade partiledaren Jimmie Åkessons att hans förtroende för Ekeroth var "allvarligt skadat". Åkesson uppmanade samtidigt sin partikamrat att lämna sin plats i riksdagens justitieutskott och ta timeout från all politisk verksamhet.

Expressen har sökt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för en kommentar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag