Teaterstjärnan avliden – dog i cancersviterna

"Carl-Åke Eriksson var med om att sätta Malmö stadsteater på kartan", säger Kvällspostens tidigare kulturredaktör Ulf R Johansson.
Foto: Rickard Nilsson
Carl Åke Eriksson med Jan Malmsjö i prisade uppsättningen "La Cage aux Folles" på Malmö stadsteater.
Foto: - -

Skådespelaren Carl-Åke Eriksson har avlidit.

Han var en av Malmö stadsteaters främsta skådespelare och den ende som fått Kvällspostens Thaliapris två gånger.

– Carl-Åke Eriksson var med om att sätta Malmö stadsteater på kartan. Jag vet många som åkte dit enbart för att se honom spela, säger Kvällspostens dåvarande kulturredaktör Ulf R Johansson.

Carl-Åke Eriksson var en dramatisk skådespelare och sång och dansman i ett och samma vältrimmade skal, beskrev journalisten Eva Redvall honom inför 75-årsdagen.

För den äldre teater och musikalpubliken var Carl-Åke Eriksson en välbekant gestalt. I 40 år var han knuten till stadsteatern.

Han framträdde i en rad bärande roller både i den musikdramatiska och i den dramatiska repertoaren. Det var bland annat Andreas Blek af Nosen i "Trettondagsafton", Jim i Lång dags färd mot natt, Matti i "Herr Puntila och hans dräng Matti" samt George i "La cage aux Folles" där Carl-Åke Eriksson bland annat spelade mot Jan Malmsjö.

– Han var definitivt med om att sätta Malmö stadsteater på kartan. Jag vet många som åkte dit enbart för att se Carl-Åke Eriksson och knappt brydde sig vad det var för pjäs som spelades, säger Ulf R Johansson, Kvällspostens dåvarande kulturredaktör.

Var med i filmer och tv-serier

Enligt Ulf R Johansson var Carl-Åke Eriksson storslagen som skådis. Till mångas förtjusning kunde han sjunga också.

– Jag minns även att det var han som räddade dåvarande chefen Staffan Valdemar Holms omöjliga uppsättning av Hamlet på teatern, säger Ulf R Johansson.

Carl-Åke  Eriksson är den hittills ende som fått Kvällspostens Thaliastayett två gånger - för Mc Murchy i "Gökboet" 1975 och gör George i "Vem är rädd för Virginia Woolf 1984.

Carl-Åke Eriksson syntes också i olika filmer och tv-serier. Han spelade bland annat med i Hasse Alfredsons "Den enfaldige mördaren" 1982 och i "Frostbiten" , Sveriges första vampyrfilm. Filmen blev 2006 årets mest framgångsrika film och såldes till 40 länder.

Carl-Åke Eriksson har även deltagit i en rad uppmärksammade tv-serier, bland annat tv-thrillern "Taurus" 2002.

Startade ny karriär

Efter pensioneringen från Malmö stadsteater, som Carl-Åke Eriksson beskrev som de roligaste i sitt liv, flyttade han och hustrun Clary till Stockholm. Där startade en ny karriär med roller på Stockholms stadsteater.

Carl-Åke Eriksson såg inte åldern som ett hinder för att fortsätta jobba på scenen. I januari nästa år skulle han börja på ett nytt uppdrag på Stockholms stadsteater.

Men en aggressiv cancersjukdom kom emellan. Hustrun Clary säger att han gick från fullt frisk till att vara död på bara tre månader.

– Han såg framåt och ville verkligen leva. Tyvärr blev det inte så.

Carl-Åke Eriksson avled stilla i närvaro av sin familj natten till lördag. Han skulle fyllt 81 om en vecka.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!