Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teaterns krav på publiken – alla måste vara nakna

Det blir inga bara rumpor på sätena. Alla i publiken har en badrock på sig, men den ska vara öppen under föreställningen. Foto: Ivica Kljucar / Ivica Kljucar
Det är under torsdagens föreställning av ”En midsommarnattsdröm” som publiken på Betty Nansen Teatret kommer se lite annorlunda ut.Foto: Betty Nansen Teatret

Tre, två, ett – sen öppnar alla i salongen sina badrockar och visar sig nakna för varandra under resten av föreställningen. 

Betty Nansen Teatret i Köpenhamn ställer nu detta lite annorlunda krav på sin publik. 

– Vi har lekt med tanken hur vi kan få publiken att känna kontrolltappet och inte bara betrakta det på en scen, säger Eva Præstin som är producent på Betty Nansens teatret i Köpenhamn.

Det är under torsdagens föreställning av ”En midsommarnattsdröm” som publiken på Betty Nansen Teatret kommer se lite annorlunda ut. 

De kommer inte ha en tråd på kroppen. 

– Det här gör vi naturligtvis med en glimt i ögat, men det är också menat som en riktig utmaning som vi tror att vår publik har mod att acceptera, säger Eva Præstin till Berlingske

När publiken kommer till teatern får alla en badrock. Uppe på balkongen är det inrättat omklädningsrum och där ska man klä av sig helt naken för att sen ta på sig badrocken. 

När alla har satt sig ner räknas det ner från tre och vid noll öppnar alla i publiken sina badrockar. 

– Som teater vill vi gärna ge en extraordinär upplevelse av ett konstverk som man reagerar rent fysiskt på, och det tar vi till yttersta gränsen med det här arrangemanget, säger Eva Præstin.

– Vi har lekt med tanken hur vi kan få publiken att känna kontrolltappet och inte bara betrakta det på en scen.

Eva Præstin är producent på Betty Nansens teatret i Köpenhamn. Foto: Cathrine Zorn / Betty Nansen Teatret

Inga foton på nakna rumpor

Under hela kvällen råder fotoförbud i lokalen. Dels av hänsyn till alla närvarande men också för att alla i publiken ska vara närvarande utan att pyssla med sina mobiltelefoner. 

– Det här har såvitt jag vet aldrig testats på någon teater förut. Vi är otroligt spända på att se hur publiken upplever det. 

Betty Nansens Teatret vill också hylla alla former av människokroppen med föreställningen. 

– Det är så iscensatt i dag när vi visar upp oss. Vi har fått en märklig distans till våra kroppar. Vi ser hela tiden kroppar som är tunna och redigerade och drömmer om dem i stället för att vila i vår egen kropp. 

Teaterledning kommer också själva sitta nakna i salongen. 

– Upplever vi föreställningen annorlunda utan kläder? Man har redan, bokstavligt talat, kastat fasaden och går helt öppen i upplevelsen. Det är ett lika stort experiment för oss som för de som vågar komma. 

Föreställningen äger rum nu på torsdag, den 14 november. Det finns biljetter tillgängliga. 

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.