Teatergrupp nekas visum till Sverige

Nekas. Teatergruppen Al-Ashar Theatre från Damaskuls skulle sätta upp pjäsen "Lady Dakhili" på Scenkonstbiennalen i Malmö i maj. Men nu ställs framträdandet in, gruppen nekas visum till Sverige.
Foto: Gaitha Habob

Scenkonstbiennalen som hålls i Malmö i slutet av månaden har drabbats av ett tungt bakslag.

Den syriska teatergruppen Al-Ashar Theatre nekas visum till landet.

"Gruppen lämnar in ett överklagande men tiden är allt för knapp", skriver Teaterorganisationen i ett pressmeddelande.

26-31 maj hålls Scenkonstbiennalen i Malmö med mängder av uppträdanden och föreställningar av både nationella och internationella grupper.

En av grupperna som skulle delta är Al-Ashar Theatre från Damaskus, Syrien. Gruppen skulle enligt plan sätta upp pjäsen Layli Dakhili som bygger på Nobelprisvinnaren Gabriel García Márquez roman "Kärleksdiatrib mot en sittande man".

Modern komedi

Pjäsen bygger också på människors erfarenhet från Syrien de senaste åren, pjäsen beskrivs som en modern komedi om vardagslivet i dagens Syrien.

Men nu ställs gruppens framträdande in.

"Visum måste sökas och beviljas på den svenska ambassaden i Amman, dit gruppen fick söka ett särskilt tillstånd för att resa och söka sina visum, en process som pågått under flera månader", skriver Teaterunionen.

Fick avslag på telefon

Efter att gruppen lämnade in sina ansökningar fick de avslag. Via ombud har de överklagat beslutet, som ska prövas av förvaltningsrätten i Göteborg, men Teaterunionen befarar att det inte räcker eftersom "tiden är allt för knapp för att upprepa denna omständliga process".

Scenkonstbiennalen är Sveriges största festival för scenkonst och brukar locka en stor publik samt ett par tusen från branschen.

"Vi vet att det finns en stor befolkning i Malmö med rötter i Syrien och ville ge dem möjlighet att möta samtida scenkonst på sitt eget språk.  Tyvärr sätter nu den svenska visumpolitiken stopp för denna möjlighet", skriver Teaterunionen i pressmeddelandet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!