Gränskontrollerna vid Lernacken, Öresundsbron. Foto: Christian Örnberg
Gränskontrollerna vid Lernacken, Öresundsbron. Foto: Christian Örnberg

Greps misstänkt för människosmuggling

Publicerad

En dansk taxichaufför greps vid Öresundsbron misstänkt för människosmuggling.

– I bilen fanns en asylsökande som inte kunde visa någon id-handling, säger polisens pressinformatör Maya Forstenius.

Gripandet skedde klockan 17.46 vid brofästet i Lernacken vid Malmö efter att en taxibil kört över bron. Chauffören, en dansk medborgare i 35-årsåldern, greps misstänkt för människosmuggling.

Passageraren, en asylsökande utan id-handling, togs till förhör.

– Det handlar om en vuxen man som uppger att han kommer från Irak, säger Maya Forstenius.

Utlänningslagen

Även vid 01-tiden natten mot lördag stoppades en taxibil vid Öresundsbron.

– I bilen färdades förutom chauffören tre personer som uppgav att de är asylsökande från Syrien. En svensk taxichaufför greps misstänkt för människosmuggling, säger Maya Forstenius.

Gripandena skedde enligt utlänningslagen. Efter id-kontrollerna släpps ingen heller in i Sverige utan legitimation.

– Om man hjälper någon att olovligen ta sig in i Sverige så kan det vara straffbart enligt utlänningslagen. Rubriceringen kan då bli människosmuggling, säger Maya Forstenius.

Chaufförer bör kolla pass

Dansk Taxi råd, danska motsvarigheten till Svenska taxiförbundet, har uppmanat sina medlemmar att kolla pass om de har minsta tvivel om kunden har rätt att vistas i Sverige. Annars riskerar de att åtalas för människosmuggling.

– Väldigt enkelt uttryckt så är det brottsligt att hjälpa en flykting över bron, oavsett om det utgått ersättning eller vilka skäl man har. Sedan kan det finnas försvårande eller förmildrade omständigheter, som kan ha en inverkan på straffvärde eller rubricering, säger åklagaren Jimmy Serrano, som arbetar med människosmuggling, till Svenska Dagbladet.

Påföljden kan bli flera månaders fängelse.

– Vill man vara säker på att körningen är laglig får man rent ut fråga passageraren om den har rätt att komma till Sverige och har rätt handlingar med sig och titta på dem, säger Jimmy Serrano till Svenska Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag