Greps misstänkt för människosmuggling

Gränskontrollerna vid Lernacken, Öresundsbron.
Foto: Christian Örnberg

En dansk taxichaufför greps vid Öresundsbron misstänkt för människosmuggling.

– I bilen fanns en asylsökande som inte kunde visa någon id-handling, säger polisens pressinformatör Maya Forstenius.

Gripandet skedde klockan 17.46 vid brofästet i Lernacken vid Malmö efter att en taxibil kört över bron. Chauffören, en dansk medborgare i 35-årsåldern, greps misstänkt för människosmuggling.

Passageraren, en asylsökande utan id-handling, togs till förhör.

– Det handlar om en vuxen man som uppger att han kommer från Irak, säger Maya Forstenius.

Utlänningslagen

Även vid 01-tiden natten mot lördag stoppades en taxibil vid Öresundsbron.

– I bilen färdades förutom chauffören tre personer som uppgav att de är asylsökande från Syrien. En svensk taxichaufför greps misstänkt för människosmuggling, säger Maya Forstenius.

Gripandena skedde enligt utlänningslagen. Efter id-kontrollerna släpps ingen heller in i Sverige utan legitimation.

– Om man hjälper någon att olovligen ta sig in i Sverige så kan det vara straffbart enligt utlänningslagen. Rubriceringen kan då bli människosmuggling, säger Maya Forstenius.

Chaufförer bör kolla pass

Dansk Taxi råd, danska motsvarigheten till Svenska taxiförbundet, har uppmanat sina medlemmar att kolla pass om de har minsta tvivel om kunden har rätt att vistas i Sverige. Annars riskerar de att åtalas för människosmuggling.

– Väldigt enkelt uttryckt så är det brottsligt att hjälpa en flykting över bron, oavsett om det utgått ersättning eller vilka skäl man har. Sedan kan det finnas försvårande eller förmildrade omständigheter, som kan ha en inverkan på straffvärde eller rubricering, säger åklagaren Jimmy Serrano, som arbetar med människosmuggling, till Svenska Dagbladet.

Påföljden kan bli flera månaders fängelse.

– Vill man vara säker på att körningen är laglig får man rent ut fråga passageraren om den har rätt att komma till Sverige och har rätt handlingar med sig och titta på dem, säger Jimmy Serrano till Svenska Dagbladet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!