Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Taxichaufför dömd för människosmuggling

Taxichaufförens kontrollerade aldrig männens ID-handlingar. I gränskontrollen på Lernacken visade det sig att de saknade handlingar. Foto: Christian Örnberg
Nu döms chauffören till tre månaders fängelse. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

När de fyra männen klev in i taxibilen på Kastrup var chauffören säker på att de hade ID-handlingar.

Vid gränskontrollen visade det sig vara fel.

Nu döms taxichauffören för människosmuggling – själv hävdar han att männen kan ha kastat ut handlingarna längs med vägen.

Morgonen den 26 januari hade taxichauffören lämnat av en kund på Kastrup. Efter körningen ställde han sig i kön för att ta en körning tillbaka till Sverige.

När chauffören kom längst fram i kön stegade fyra yngre män fram och sa att de ville åka till Malmö.

Enligt chauffören försökte han fråga männen om de hade ID-kort, men han upplevde att de inte förstod vad han sa. En kollega, som pratade samma språk som männen, kom fram och kunde tolka.

Saknade ID-handlingar

När chauffören frågade den andre taxichauffören om männen hade ID-handlingar fick han ett jakande svar. Han berättar vidare hur han såg något gult papper med danska tecken och ett danskt vapen på.

– Eftersom kollegan sa att killarna hade rätt att åka till Sverige och de kunde betala för resan tog jag med dem som passagerare, säger taxichauffören i förhör.

Men vid gränskontrollen på Lernacken visade det sig att männen saknade identifikationshandlingar.

Taxichauffören åtalades senare för människosmuggling vid Malmö tingsrätt.

Chauffören förnekar brott. Han säger att han litade på vad kollegan sagt – annars hade han inte tagit med männen i bilen.

Han berättar också att männen, under resans gång, öppnade ett fönster. Möjligtvis kan de ha gjort av sig med papprena då, säger han.

Döms mot sitt nekande

Men tingsrätten köper inte mannens förklaring.

Domstolen anser att taxichauffören bör ha insett att det fanns en "avsevärd risk att hans passagerare saknade rätt att resa in i Sverige. De menar vidare att han trots detta valde att inte kontrollera deras resehandlingar utan i stället litade på sin kollega.

Tingsrätten anser därför att chauffören ska dömas till tre månaders fängelse för människosmuggling.

Under årets tre första månader noterade polisen 36 fall av människosmuggling vid Lernacken. Det kan jämföras med 5 fall under samma period 2015.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!