Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tavlor värda miljoner återfunna

Tavlorna stals under konstkuppen mot Vanås slott.Foto: Johannesson Ronny
Två tavlor från konstkuppen mot Vanås slott 2005 har kommit hem igen. De två dyraste hittades i tyska Essen hos en auktionsförrättare.

FAKTA

Uppmärksammade konststölder
1989 stals konstföremål för 20 miljoner från en privatbostad i Stocksund utanför Stockholm.
1993 gjordes en rififikupp mot Moderna Museet i Stockholm. Verken av Picasso och George Braque var värderade till 500 miljoner kronor. Den senare är fortfarande borta.
1999 försvann elva oljemålningar av Bruno Liljefors, värde fem miljoner kronor, från Liljeforsateljén i Uppland. Vissa är återfunna.
2000 stals sex tavlor av Zorn, Liljefors och Olof Sager-Nelson från Thielska galleriet i Stockholm. De är värderade till 30 miljoner kronor och är fortfarande försvunna.
2000 försvann tre tavlor vid en väpnad kupp mot Nationalmuseum i Stockholm. Alla är tillbaka efter stor dramatik och försök till utpressning från tjuvarnas sida.
2004 stals Skriet och Madonna från Munchmuseet i Oslo. Tavlorna återfanns skadade.
2006 togs mitt på dagen en tavla från Strindbergsmuuseet i Stockholm, värde tio miljoner kronor.
(TT)

Det var en natt i februari 2005 som någon bröt sig in i slottet genom att ställa upp en stege mot en balkong. Den natten stals några av de dyrbaraste tavlorna i samlingen, målade av bland annat David Teniers, Philip Wouvwerman och Franz van Mieris, sammanlagt värda 15 miljoner kronor.

Fanns i katalog

Tavlorna upptäcktes av en konstprofessor i Tyskland som såg dem i en auktionfirmas katalog, hon visste att de var internationellt efterlysta. Citypolisen fick i sin tur tips av en konsthandlare i Stockholm.
- Det är ofta den vägen det går, man måste ha branschkontakter för att klara det här jobbet, säger kriminalinspektör Juno Svensson på Citypolisens Godsavdelning.
Han har arbetat där sedan 1978 och har specialiserat sig på just konststölder. I det här fallet kontaktades tyska polisen samt Interpol. Både auktionsfirmans ägare samt inlämnaren av tavlan greps av polis men släpptes sedan, inga ytterligare stulna tavlor hittades och båda hävdar att de handlat i god tro.

Eget bruk sällsynt

Men vem är det då som stjäl? Även när det gäller konststölder är det ofta tillfället som gör tjuven. Den sofistikerade tjuven existerar knappast i dessa sammanhang.
Enligt Art Loss Register i London, som har det mest heltäckande registret internationellt sett, sker många inbrott på museum på grund av insidertips och bristande säkerhet.
Vissa tjuvar tar ett konstverk som de snubblat över för att de tror att en tavla värd fem miljoner kronor också ska ge fem miljoner. Det är ett misstag, stulen konst är alltid svår att sälja och tjuven får aldrig ut det verkliga värdet.
Trofétjuven är en annan typ som stjäl ett konstverk för att det ger ära i vissa kriminella kretsar.
Någon enstaka gång stjäls konst för eget bruk, av en tjuv som faktiskt tycker om den. Det är sällsynt.

"Artnapping"

Att försöka sälja tillbaka stulen konst till den rätte ägaren så kallad artnapping förekommer ibland.
- Det är inte särskilt vanligt och när det sker är det snarare något tjuven kommer på i efterhand än en noggrant uttänkt plan, säger Hugo Gorst-Williams på Art Loss Register.
- Sådana erbjudanden får inte vi reda på men det ligger väl i sakens natur, kravet att inte informera polisen. Men det är alltför lite stulen konst som återfinns och även den som kommer tillbaka kan ibland ha blivit allvarligt skadad antingen vid stöldtillfället eller under oaktsam förvaring, berättar Juno Svensson.
Ett exempel på det är de två tavlor som stals från Munchmuseet i Oslo. De återfanns skadade, en med ett hål i duken.
Juno Svensson har själv varit med om att hitta en stulen tavla som varit borta i 14 år, en tavla av Sven X-et Erixson.
- I dag är det framför allt konstförfalskningar som är vanliga, vi avråder alltid från att köpa privat, då gäller inga återköpslagar, berättar han.

Marlene Lövgren/TT