Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tareq Taylor om resan: Känslorna med pappan

Tareq Taylor tillsammans med sin pappa och bror på resan.
Foto: SVT
Tareq Taylor är uppväxt i Malmö som barn men bor nu i Lomma tillsammans med sin fru Stina och deras dotter Ellen.
Foto: SVT

Tareq Taylors matresa – som just nu visas på SVT – har blivit en stor succé och själv ser kocken det som sitt livs viktigaste resa. 

Nu är det klart med en andra säsong där även hans egen familj kanske får ta mer plats. 

– Det vet man aldrig. Stina och Ellen var ledsna över att de inte kunde följa med förra gången, säger han hemlighetsfullt. 

Tareq Taylor är överväldigad av den positiva responsen för den matresa som nu visas på SVT där han tillsammans med sin bror Zafer och pappa Seif reser tillbaka till sin pappas födelsestad Jerusalem. Han berättar att tusentals människor har skrivit till honom och hans bror. 

– Jag är tacksam för all positiv respons. Många oavsett religionstillhörighet känner igen sig i relationerna och har blivit berörda av programmet. 

Samtidigt står det nu klart att det blir en andra säsong av programmet. Detaljer som till vilket land resan kommer gå till är dock oklara i dagsläget. Däremot öppnar Tareq för att hans egen familj, frun Stina och dottern Ellen, 17 år, kan ta större plats. 

– Det vet man aldrig, säger han hemlighetsfullt. 

”Stolta och kärleksfulla” 

Tareq Taylor beskriver resan som den viktigaste och bästa han har gjort i sitt liv. Vid sidan om de fördjupade relationerna till sin pappa och bror har Tareq Taylor tagit med sig en lärdom om att alltid vara kritisk till den bild och föreställningar som man har blivit matad av om exempelvis en region.  

– Det finns också en annan bild som tystas ner och aldrig syns. Ingenting var som jag trodde det skulle vara. Det finns en stor och underliggande konflikt som är ständigt närvarande men människorna här försöker också leva sina liv som du och jag. 

– De går till jobbet, de bygger nytt, tar sig genom saker och livsglädjen lyser i ögonen på dem. De är stolta och glada och kärleksfulla. Det är inte den bilden jag blivit matad av och jag tror att det har väckt tankar hos många också. 

Tareq Taylor fortsätter: 

– Sedan finns det så klart brandbomber och vapen och mycket annat men i den bilden glöms det bort vad som är störst och viktigast. Jag fick se något som jag inte varit medveten om innan och som jag inte trodde fanns.

Hur kändes det att åka dit med din pappa och se hans reaktion? 

– Det var fantastiskt och underbart. Det är hela kärnan i programmet. Det som hände med pappa där, det är som min bror säger, det var hans naturliga plats. Som fisken i vattnet.  

– Det kändes som att han andades ut i att vi fick en vetskap om vad han bär med sig. Vi har alla en önskar att bli sedda för vilka vi är och vad vi bär med oss men ofta springer vi bara förbi varandra. 

Familjen stort stöd 

Bredvid succén med tv-programmet och arbetet med en ny kokbok på samma tema har Tareq Taylor precis som många andra ett tufft år bakom sig i pandemin. Även om han har utsatts för kriser tidigare, såsom en allvarlig bilolycka där hans fru skadade nacken och när han själv bröt nacken i en kitesurfingolycka, så har det varit annorlunda nu. 

– Det är en annan form av kris. När det tidigare varit kris för mig eller min familj så har världen varit i ordning. Pandemin slår hela världen på bred front. Nu har det varit svårt att hitta en plats att ladda mer kraft på, var jag än tittar så är krisen närvarande. 

– Jag skulle önska en starkare hand som lett oss genom det här. 

Samtidigt har hans familj, både den egna och hans pappa och bror, varit ett stort stöd under den tunga tiden. 

– Familjen är och har alltid varit ett stort stöd men det har varit en tuff period för oss alla. Man ska inte heller glömma bort kollegerna. 

Tareq Taylor betonar att vi fortfarande lever i en tuff tid och att det kanske är allvarligare än någonsin men att han också ser en ljusning i horisonten. 

– Hoppet har inte övergett en. Det finns alltid en ljusning, alla tuffa och svåra saker har ett slut någonstans. Det får man ta med sig.  

Tareq Taylor bröt nacken: ”Jag hade änglavakt"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!