Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tareq Taylor om krisen: ”En naturkatastrof”

Tareq Taylor höll ett anförande på presskonferensen.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sven Larsson, Peter J Skogström, Tareq Taylor, Johan Valtersson och Andreas Pieplow kallade till presskonferens.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Branschen blöder” säger tv-kocken Tareq Taylor under dagens presskonferens som representerar över 150 krögare i Malmöområdet. 

Krögarna menar att regeringens åtgärdspaket inte räcker och att Sverige står inför en ”total restaurangdöd” om inget görs.

– Detta är ingen vanlig ekonomisk kris. Detta är närmast att beteckna som en naturkatastrof, säger Tareq Taylor under presskonferensen.

För fyra veckor sedan startade Malmös krögare ett nätverk som nu representerar över 150 krögare i Malmöområdet men även krögare övriga Skåne, Göteborg och Stockholm, ”sammanlagt representerar vi långt över 1000 restauranger” berättar Tareq Taylor.

Under tisdagsförmiddagen har han och fem andra Malmö-krögare kallat till presskonferens i Kockska huset i Malmö.

Tv-profilen Tareq Taylor inleder med att poängtera hur viktig café- och restaurangbranschen är för Sverige som en del av den växande besöksnäringen och som arbetsgivare.

– Vi är en levande bransch som får så väg storstäder och landsbygden att leva upp och är till stor del en bransch som har hjälpt till att forma vårt land till vad det är i dag, säger Tareq Taylor.

Sedan berättar han om den katastrofartade situation branschen står inför i och med coronapandemin.

– Vi befinner oss nu i fritt fall. Branschen blöder i dag så kraftigt att vi riskerar en total restaurangdöd. En situation vi aldrig tidigare skådat. Situationen är kritisk för att uttrycka det milt, säger Tareq Taylor.

Tareq Taylor vill att krögare ska kunna frysa sina verksamheter.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Tareq Taylor: ”En naturkatastrof”

Pressträffen kallas ”Öppet eller stängt? - regeringens budskap”, vilket Tareq Taylor förklarar.

– Regeringen och myndigheterna kommunicerar ett dubbelt budskap, å andra sidan uppmanas branschen att hålla öppet och ena sidan uppmanas medborgare att stanna hemma, säger han. 

Krögarna menar att regeringens ekonomiska åtgärdsplan inte räcker för att restaurangerna ska kunna överleva. De menar att stöden bara hjälper företag som har god likviditet och har råd att vänta in pengar från till exempel permitteringsstöd.

– Detta är ingen vanlig kris. Detta är närmast att beteckna som en naturkatastrof. Denna pandemi håller hela världen gisslan och som enskild näringsidkare är det en övermäktig uppgift att med egna resurser eller lån axla det ekonomiska ansvaret.

De vill därför att resturangen ska kunna ”frysa”, pausa sin verksamhet under pandemin. 

– Så länge som covid-19 pandemin påverkar vårt samhälle med restriktioner vill vi kunna frysa eller pausa företagen. För att, när regeringen signalerar att faran är över, kunna återuppta eller aktivera dessa företag igen, säger Tareq Taylor.  

Han menar att pressmötet delvis är ett sätt att nå fram till regeringen och säger att krögarna kontaktat ”samtliga medlemmar i regeringen som har något att säga till om i detta ärende” utan att få svar.

– Det handlar inte om att rädda restaurangbranschen utan att rädda Sverige, säger Tareq Taylor. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!