Jan Hellesøe tog en selfie efter den våldsamma krocken. Foto: PrivatJan Hellesøe tog en selfie efter den våldsamma krocken. Foto: Privat
Jan Hellesøe tog en selfie efter den våldsamma krocken.  Foto: Privat
Lastbilen tryckte in över hela passagerarsidan. Foto: PrivatLastbilen tryckte in över hela passagerarsidan. Foto: Privat
Lastbilen tryckte in över hela passagerarsidan.  Foto: Privat
Polisen beskriver det som ett mirakel att Jan klarade sig helskinnad. Foto: PrivatPolisen beskriver det som ett mirakel att Jan klarade sig helskinnad. Foto: Privat
Polisen beskriver det som ett mirakel att Jan klarade sig helskinnad.  Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Är centimeter från döden – tar selfie

Publicerad

Missen höll på att kosta danske tv-stjärnan Jan Hellesøe livet. 

Efter den våldsamma olyckan – som mosade hans lyxbil – tog han en selfie med lastbilen bara centimeter från hans huvud.

– Polisen sa att det var ett mirakel, och att jag hade valt rätt bil, säger han.  

Plötsligt dök lastbilen upp och det var för sent för Jan Hellesøe att undvika en krock. Han låg i höger körfält och väntade bara på rätt tillfälle att svänga ut i vänsterfilen för att köra om lastbilen.

– Jag tittade ut genomför fönstret för att se när det var fritt för mig att byta fil. När jag sen tittade rakt fram såg jag att lastbilen inte körde i samma hastighet längre. Jag visste direkt att jag skulle krocka, säger programledaren Jan Hellesøes, som arbetar för publicservice-företaget Dansk radio.  

"Tänkte: det här kan gå illa"

Jan Hellesøe var på väg från bostaden i Sønderborg till arbetsplatsen i Köpenhamn. Det var rusningstrafik och bilar framför, bakom och sidan om honom. 

Han hade inte en chans att parera krocken helt. Han tog det näst bästa alternativet. 

– Jag körde bilen så långt till vänster jag kunde och duckade, säger han. 

– När jag träffade lastbilen körde vi i ytterligare 40 meter, medan jag var fast under lastbilen. Då hade jag god tid på mig att tänka och jag tänkte att det här kan gå riktigt illa. 

Lyxbilen var efter olyckan fullständigt demolerad och lastbilen är bara några centimeter från Jan Hellesøes huvud. Vindrutan var fullständigt krossad och bilen kommer inte kunna köras igen.

Polisen beskriver det som att Jan Hellesøe hade tur. Foto: Privat

Tog en selfie

Jan Hellesøe beskriver sig själv som en väldigt lugn person och det kan ha spelat in när han plockade fram sin telefon. 

Han ville dokumentera det han varit med om – och tog en selfie. 

– Jag satt där och när jag såg lastbilen bredvid mig slog det mig: jag måste ta en bild. Jag måste kunna visa hur nära det här var. Därför tog jag från min telefon och tog en bild på mig, säger han. 

https://www.facebook.com/jan.hellesoe/posts/10213027539016553

Änglavakt

Jan Hellesøe hade änglavakt. Polisen berättade efter olyckan att han haft extrem tur – och hade valt en bra bil. En dyr bil. 

Efter olyckan vill han ta upp ämnet – och han är kritisk till att det ska vara så dyrt att köpa en säker bil.   

– De här bilarna är väldigt dyra. Jag tycker att det är orättvist att bara för att jag har råd med det, att det ska rädda mitt liv. Hade jag haft en billigare bil hade jag kunnat vara död. Lastbilen var några centimeter från mitt huvud, för att det var en bra bil som svarade på det jag gjorde, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag