Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tappade nästan halv miljon – efter nya coronareglerna

En mild influensasäsong kan vara orsaken till allt högre siffror.
Merete Holsts restauranger lider av de nya restriktionerna.Foto: Pressbild
Restriktionerna drabbar många krogar hårt.Foto: Julija Sapic / Colourbox
Från och med idag ska alla gäster på restauranger, kaféer och barer bära munskydd när de rör sig inne på restauranger i Köpenhamn.Foto: Colourbox

Från och med i dag måste restauranger i Köpenhamn stänga klockan 22 – och gästerna måste ha munskydd när de rör sig i lokalerna. 

Det har inneburit ett dråpslag för flera krogägare. 

– Det är nu vi börjar se konkurser, säger krogägaren Merete Holst till TV2

Det är coronaviruset som ställer till det. Antalet fall har ökat explosionsartat i Danmark, och framför allt i Köpenhamnsområdet.

Därför beslutade myndigheterna tidigare i veckan att barer, kaféer och restauranger i huvudstadsområdet bara får ha öppet till klockan 22, dessutom måste gästerna ha munskydd när de står upp eller rör sig i lokalerna. 

Det här har inneburit ett stort slag för många restaurangägare. Gästerna har blivit rejält avskräckta. 

För TV2 berättar Merete Holst att hennes tre restauranger Almanak, Studio och Mission, som ligger i det gamla tullhuset där båtarna från Sverige brukade lägga till, drabbades av enormt många avbokningar direkt efter att de nya restriktionerna trätt i kraft. Avbokningarnas värde ligger på upp emot en halv miljon svenska kronor. 

”En spik i kistan”

Anders Aagard arbetar för restaurangkedjan Madklubben, med 20 krogar i Köpenhamn. Han tror, liksom Merete Holst att det här kan vara förödande för stadens restauranger. 

– Det här är ännu en spik i restaurangbranschens likkista, säger han till TV2.

Men antalet smittade i landet stiger för varje dag. De senaste siffrorna visar att Danmark nu på nationell nivå ligger på över 30 nya smittade per 100 000 invånare. 

Om de siffrorna gällt ett annat land hade Danmark avrått sina medborgare från att resa till det landet. 

Anders Rosbo, som är kommunikationschef för turistorganisationen Visit Denmark, menar att det ger en signal om vilken utmaning man står inför. 

– Det är en jätteutmaning. Vi får verkligen hoppas att vi får ordning på smittspridningen i Danmark. Om det utvecklar sig så att man i Tyskland avråder från att komma hit vore det en stor katastrof, säger han till DR

Nya regler infördes på onsdagen för flygningar till Spanien, och flera flera sällskap nekades ombordstigning på Ryanairs flight då de saknade QR-kod. Detta trots att de kunde komma in i Spanien med utskrivet papper.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!