Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tänk på det här när du ska köpa hundvalp

Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, varnar för riskerna med att köpa smuggelvalpar.
Foto: Anneli Granath
Många av de hundar som smugglas till Sverige är i så dåligt skick att de måste avlivas.
Foto: Jordbruksverket

Det kan vara lätt att lockas av bilden på en söt, liten hundvalp med bedjande ögon. 

Men man ska akta sig för att gå i fällan – att köpa en smuggelhund kan få stora konsekvenser.

– Det är en alltför stor risk. Man tror att man gör en god gärning, men det är viktigt att ens hund har en bra bakgrund, säger Hans Rosenberg vid Svenska kennelklubben. 

Att försäljningen av smuggelhundar ökar, kan också Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska kennelklubben, vittna om.

– Det har ökat eftersom många inser att det är en verksamhet som ger mycket pengar, säger han.

En smuggelhund kan kosta uppemot 10 000 till 20 000 kronor, och många smugglare ser goda möjligheter att tjäna en bra hacka på att transportera små valpar som har fötts upp under eländiga förhållanden nere i Europa till Sverige, där de ofta stämmer möte med sin köpare på en parkeringsplats eller vid järnvägsstationen.

Kan bära på sjukdomar

Det finns goda skäl att vara försiktig när man väljer hund. Att köpa en smuggelvalp kan få stora konsekvenser.

– För det första har man ingen bakgrund på hunden – man vet inte hur den har vuxit upp eller kommit till landet. Den kan också bära på sjukdomar som vi kanske inte har haft i Sverige och som kan gå på både djur och människor, säger Hans Rosenberg.

Går man i köptankar ska man välja en organiserad uppfödare eller vända sig till någon som omplacerar äldre hundar.

– Det finns hundar innanför Sveriges gränser som behöver nya hussar och mattar. Man behöver inte gå över ån efter vatten. Plus att om man köper en smuggelhund stöder man en illegal verksamhet som gör miljoner på detta.

"Konsumenttrygghet"

Att köpa en hund via till exempel Blocket eller andra sidor på nätet kan mycket väl resultera i en god affär. Men riskerna är stora, och köper du en smuggelhund är det i princip omöjligt att dra sig ur köpet i efterhand.

– Köper du en hund hos en registrerad uppfödare gäller konsumentköplagen. Det är en konsumenttrygghet. Köper du en hund på järnvägsstationen är det en levererad vara som du aldrig kan reklamera.

"Gå inte i fällan"

För att undvika att oavsiktligt köpa en smuggelhund, rekommenderar  Hans Rosengren att man köper sin valp från en organiserad uppfödare.

– Jag tycker att man ska köpa en hund som är registrerad hos oss. Då får man en dokumenterad bakgrund, med hälsostatus. Är föräldrarna höftledsröntgade, är de ögonlysta, hur ser armbågarna ut?

Hans Rosenberg säger att man aldrig ska genomföra ett köp om man misstänker att valpen kan ha smugglats in i landet.

– Gå inte i fällan, även när du ser den här lilla, rädda, skrämda saken som sitter i ett hörn och som ingen tar hand om. 


Här är varningssignalerna du ska se upp för när du köper hund

– Säljaren låter dig inte komma och träffa valpens mamma. Begär alltid att få se hunden i dess hemmiljö.

– Säljaren vill stämma träff på en parkeringsplats för att genomföra köpet. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta på hunden – det är svårt att motstå små söta valpar, speciellt när man ser att de far illa och tycker att man borde rädda dem.

– Säljaren kommer med ursäkter för att hunden inte är registrerad, till exempel att en sådan hund är tvungen att ställa upp i tävlingar eller liknande. Det stämmer inte – när köpet gått igenom är hunden din och du behöver inte ställa upp i tävlingar eller utställningar.

– Valpen säljs till ett misstänkt lågt pris. En hundvalp från en bra uppfödare kostar minst 10 000 kronor. Köper du en äldre hund som måste omplaceras till följd av exempelvid förändrade familjeförhållanden, kan den kosta mindre.

– Säljaren vill inte uppge sina personuppgifter eller ger dig ett telefonnummer som inte fungerar. Begär alltid en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Du måste kunna ta kontakt med säljaren i efterhand om du har frågor eller det uppstår problem.

– Säljaren överlämnar ingen hälsorapport. Se till att hunden har grundvaccination och ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Köp aldrig en hund som inte verkar frisk, till exempel om den har diarré.

– Säljaren säger att du ska få stamtavlan vid ett senare tillfälle. Risken är stor att någon sådan inte existerar.

– Valpen har kuperade öron eller svans. Det är förbjudet i Sverige och en sådan valp är alltså inte född här.

– Hunden saknar id-märkning. Hundar över fyra månader ska vara chipmärkt och ett intyg över detta ska följa med vid köpet.


Källa: Jordbruksverket och Svenska kennelklubben.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!