Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, varnar för riskerna med att köpa smuggelvalpar. Foto: Anneli GranathHans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, varnar för riskerna med att köpa smuggelvalpar. Foto: Anneli Granath
Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, varnar för riskerna med att köpa smuggelvalpar.  Foto: Anneli Granath
Många av de hundar som smugglas till Sverige är i så dåligt skick att de måste avlivas. Foto: JordbruksverketMånga av de hundar som smugglas till Sverige är i så dåligt skick att de måste avlivas. Foto: Jordbruksverket
Många av de hundar som smugglas till Sverige är i så dåligt skick att de måste avlivas. Foto: Jordbruksverket

Tänk på det här när du ska köpa hundvalp

Publicerad

Det kan vara lätt att lockas av bilden på en söt, liten hundvalp med bedjande ögon. 

Men man ska akta sig för att gå i fällan – att köpa en smuggelhund kan få stora konsekvenser.

– Det är en alltför stor risk. Man tror att man gör en god gärning, men det är viktigt att ens hund har en bra bakgrund, säger Hans Rosenberg vid Svenska kennelklubben. 

Att försäljningen av smuggelhundar ökar, kan också Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska kennelklubben, vittna om.

– Det har ökat eftersom många inser att det är en verksamhet som ger mycket pengar, säger han.

En smuggelhund kan kosta uppemot 10 000 till 20 000 kronor, och många smugglare ser goda möjligheter att tjäna en bra hacka på att transportera små valpar som har fötts upp under eländiga förhållanden nere i Europa till Sverige, där de ofta stämmer möte med sin köpare på en parkeringsplats eller vid järnvägsstationen.

Kan bära på sjukdomar

Det finns goda skäl att vara försiktig när man väljer hund. Att köpa en smuggelvalp kan få stora konsekvenser.

– För det första har man ingen bakgrund på hunden – man vet inte hur den har vuxit upp eller kommit till landet. Den kan också bära på sjukdomar som vi kanske inte har haft i Sverige och som kan gå på både djur och människor, säger Hans Rosenberg.

Går man i köptankar ska man välja en organiserad uppfödare eller vända sig till någon som omplacerar äldre hundar.

– Det finns hundar innanför Sveriges gränser som behöver nya hussar och mattar. Man behöver inte gå över ån efter vatten. Plus att om man köper en smuggelhund stöder man en illegal verksamhet som gör miljoner på detta.

"Konsumenttrygghet"

Att köpa en hund via till exempel Blocket eller andra sidor på nätet kan mycket väl resultera i en god affär. Men riskerna är stora, och köper du en smuggelhund är det i princip omöjligt att dra sig ur köpet i efterhand.

– Köper du en hund hos en registrerad uppfödare gäller konsumentköplagen. Det är en konsumenttrygghet. Köper du en hund på järnvägsstationen är det en levererad vara som du aldrig kan reklamera.

"Gå inte i fällan"

För att undvika att oavsiktligt köpa en smuggelhund, rekommenderar  Hans Rosengren att man köper sin valp från en organiserad uppfödare.

– Jag tycker att man ska köpa en hund som är registrerad hos oss. Då får man en dokumenterad bakgrund, med hälsostatus. Är föräldrarna höftledsröntgade, är de ögonlysta, hur ser armbågarna ut?

Hans Rosenberg säger att man aldrig ska genomföra ett köp om man misstänker att valpen kan ha smugglats in i landet.

– Gå inte i fällan, även när du ser den här lilla, rädda, skrämda saken som sitter i ett hörn och som ingen tar hand om. 

 

Här är varningssignalerna du ska se upp för när du köper hund

– Säljaren låter dig inte komma och träffa valpens mamma. Begär alltid att få se hunden i dess hemmiljö.

– Säljaren vill stämma träff på en parkeringsplats för att genomföra köpet. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta på hunden – det är svårt att motstå små söta valpar, speciellt när man ser att de far illa och tycker att man borde rädda dem.

– Säljaren kommer med ursäkter för att hunden inte är registrerad, till exempel att en sådan hund är tvungen att ställa upp i tävlingar eller liknande. Det stämmer inte – när köpet gått igenom är hunden din och du behöver inte ställa upp i tävlingar eller utställningar.

– Valpen säljs till ett misstänkt lågt pris. En hundvalp från en bra uppfödare kostar minst 10 000 kronor. Köper du en äldre hund som måste omplaceras till följd av exempelvid förändrade familjeförhållanden, kan den kosta mindre.

– Säljaren vill inte uppge sina personuppgifter eller ger dig ett telefonnummer som inte fungerar. Begär alltid en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Du måste kunna ta kontakt med säljaren i efterhand om du har frågor eller det uppstår problem.

– Säljaren överlämnar ingen hälsorapport. Se till att hunden har grundvaccination och ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Köp aldrig en hund som inte verkar frisk, till exempel om den har diarré.

– Säljaren säger att du ska få stamtavlan vid ett senare tillfälle. Risken är stor att någon sådan inte existerar.

– Valpen har kuperade öron eller svans. Det är förbjudet i Sverige och en sådan valp är alltså inte född här.

– Hunden saknar id-märkning. Hundar över fyra månader ska vara chipmärkt och ett intyg över detta ska följa med vid köpet.

Källa: Jordbruksverket och Svenska kennelklubben.

Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag