Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tandläkarens varning för farliga trenden

28 procent av tandläkare upplever att hemmagjord tandkräm utan fluor är ett växande problem bland patienter, skriver danska Politiken. Bilden är en genrebild.
Foto: Shutterstock
Allt fler börjar göra sin egen tandkräm. Bilden är en genrebild.
Foto: Shutterstock

Allt fler börjar göra sin egen tandkräm – för att undvika fluor.

Nu oroas tandläkare av den ökande och farliga trenden.

–– Långsiktigt är det negativt för deras tandhälsa, säger Freddie Sloth-Lisberg, ordförande i Tandlægeforeningen, till Politiken.

Pia Birk skriver på sin hemsida att hon är kostterapeut. Hon skapar sin egen tandkräm – gjord på bland annat organisk kokosolja och 30 droppar olja från pepparmynta. I Danmark är hon inte ensam med att göra sin egen tandkräm, där syftet är att undvika fluorid, vanligen kallat fluor.

Trots att tandläkarna rekommenderar motsatsen.

28 procent av tandläkare upplever att hemmagjord tandkräm utan fluor är ett växande problem bland patienter, skriver danska Politiken. Siffran baseras på en undersökning som tidningen har genomfört bland 589 medlemmar i Dental Association.

Studien visar att 71 procent av deras patienter, som använder hemmagjord tandkräm, hade karies.

– Det är alarmerande när fler och fler använder hemlagad tandkräm utan fluor eftersom det långsiktigt är negativt för deras tandhälsa, säger Freddie Sloth-Lisberg, ordförande i Tandlægeforeningen, till Politiken.

Kan ändå få hål

Enligt Freddie Sloth-Lisberg är den professionella tandläkarkåren över hela världen överens om att tandkräm med fluor inte bara är väldigt effektiv – det är också ofarligt.

– Den här hemmagjorda tandkrämen kommer påverkas av trenden vi se, där man väljer att undvika något, oavsett om det är bevisat att det är farligt eller inte, bara för att man tror att det är dåligt för en, säger han.

Samtidigt är Sloth-Lisberg tydlig med att man kan få hål i tänderna med fluortandkräm också, men att risken är betydligt mindre. I vilket fall som helst är det ett beslut som är upp till var och en, menar han.

"Förvånar mig att det är så utbrett"

Svante Twetman är professor i cariologi vid School of Dentistry vid Köpenhamns universitet. Han beskriver hemmagjord tandkräm som ett globalt problem.

– Det förvånar mig att det är så utbrett, säger han till Politiken.

Alan Richards, docent vid Department of Dental Pathology vid Aarhus universitet, jämför fluor med vatten. Precis som vatten är viktigt och hälsosamt kan det i stora mängder vara dödligt – precis som med fluortandkräm, säger han.

Han förklarar att fluor är helt ofarligt i den mängd vi får i oss, men att det "mycket väl kan vara skadligt om vi konsumerar det i stora mängder". 

– Om du äter en hel tub på fem minuter får du ont i magen, men du varken dör eller får permanenta skador, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!