Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tandläkare röntgade patient 120 gånger

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
IVO. Inspektionen för vård och omsorg.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
ARKIVBILD.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter omfattande brister riskerar nu en tandläkare i Malmö sin yrkeslegitimation.

Bland annat ska han ha utsatt patienter för onödig röntgenstrålning och förklarat en del tandvårdsbrister med att patienterna var invandrare med begränsad ekonomi. 

I februari i fjol fick Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) in en anmälan från ett apotek i Malmö. 

De ville larma om att en tandläkare – som driver både en tandläkar- och skönhetsmottagning i Malmö – förskrivit bland annat botox för att motverka påstådd tandgnissling och rynkor. Han uppger att han har rätt att förskriva ämnena och använde det endast på sina egna kliniker.

Han erkänner att det inte är vetenskapligt bevisat att botox hjälper mot tandgnissling men hävdar att patienterna själva ville få det.

15 patienter utsattes

Tandläkaren har dessutom utsatt patienter för onödigt mycket röntgenstrålning. En av hans patienter blev fotograferad med röntgen 120 gånger på ett år. Ivo menar att dessa bilder inte tillfört någonting för behandlingen av patienten.

Ivo valde att granska sammanlagt 15 av tandläkarens patienter – och tittade noggrant på deras journaler. 

Då visade det sig att tandläkaren behandlingar av tandlossningssjukdomar inte följer vetenskap eller beprövade metoder. Detsamma gäller för tandläkarens kirurgiska- och rotfyllningsbehandlingar. 

”Grovt oskicklig”

Han får dessutom ytterligare kritik för sin bristande insikt i god tandvård då han förklarat en del av patienternas brister med att många av dem är invandrade som talar dålig svenska eller har begränsad ekonomi. 

Vid närmare granskning visade det sig vidare att tandläkaren fick sin legitimation år 1983 efter utbildning i Irak. År 2003 fick han sin svenska legitimation – som Ivo nu vill att Hälso- och sjukvårdsnämnden drar in.

Ivo bedömer att NN har varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning. Hans legitimation som legitimerad tandläkare ska därför återkallas”, skriver Ivo i sin begäran. 

SE FLER NYHETER: Stefan, 68, i spritbråk med indisk polis 

Stoppas på gatan – tvingas hälla ut sin nyårsspriten • Se klippet här

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!