Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tandkort ska fastställa identitet av skelettet

Här hittades skelettdelarna. I den branta slänten ner mot havet hittade två pojkar tidigare i år flera skelettdelar. Nu visar en första visuell undersökning att skelettet sannolikt inte är äldre än 25 år och polisen misstänker att det kan vara kvarlevorna av Annelie Ojonen som försvann 1997.
Foto: Suvad Mrkonjic

Skelettdelarna som grävdes fram av två pojkar på Öland tidigare i somras kan vara kvarlevorna av försvunna Annelie Ojonen som polisen tror mördades för 16 år sedan.
Nu ska rättsmedicinska experter granska och jämföra fyndet med Annelie Ojonens tandkort för att försöka lösa gåtan.

– Förhoppningsvis får vi ett tydligt svar, det vore en lättnad, säger kriminalkommissarie Ulf Martinsson.

Försvann 18 september 1997

På eftermiddagen den 18 september 1997 var Annelie Ojonen hemma hos sin mamma i Skogsby och berättade att hon väntade barn.
Senare på kvällen åkte hon och sambon och köpte pizza, det var sista gången hon syntes i livet av vittnen.
Paret lägger sig tillsammans på kvällen och somnar.
På morgonen den 19 september åker sambon till jobbet, enligt honom ligger Annelie då fortfarande och sover.
Under morgonen kör en bekant förbi huset och noterar att Annelies bil ser ut att vara konstigt parkerad.
Annelie kommer inte till jobbet på Kalmar flygplats, arbetskamraterna ringer hem men får inget svar.
När sambon kommer hem på eftermiddagen är Annelie borta.
På kvällen kopplas polisen in i sökandet.
Dagen efter, den 20 september, hittas en bit av lyktglaset på Annelie Ojonens bil på en enslig väg, 700 meter från hemmet.
Annelie, 24. Hon var gravid och åkte hem till sin mamma för att berätta, men samma kväll försvann Annelie Ojonen spårlöst. Förra året ansökte familjen hos Skatteverket om att få Annelie dödförklarad. "Vi vill kunna hålla en ceremoni, en symbolisk begravningshögtid", sa Annelies mamma Ingrid Ojonen till KvP i november förra året.

4 gåtorna kring försvinnandet

Kring Annelie Ojonens mystiska försvinnande finns flera mystiska omständigheter:
I sovrummet ligger hennes glasögon som hon alltid behövde, plånbok och inhalatorn med astmamedicinen.
På garageuppfarten står hennes bil snett parkerad, krockskadad och med startnyckeln i. Men husnyckeln och en trollmaskot som satt ihop med bilnyckeln saknas.
Under natten hör grannar i området hög musik och andra märkliga ljud. Grannarna lägger märke till ljuden eftersom det alltid annars är tyst och lugnt i huset.
På en nedlagd skjutbana vid bostaden upptäcker polisen ett handavtryck med orden "HELP ME" ritat i sanden. Spåret gick inte att härleda.

Två pojkar som lekte i sanden vid Stora Frö, ett populärt strövområde på Öland, upptäckte i slutet av juni delar av ett skelett, bland annat ett kranium, delar av en käke och ett decimeterlångt ben.
Inledningsvis trodde polisen att det makabra fyndet var flera hundra år gammalt och att det härstammade från äldre fornlämningar på ön. Men enligt Rättsmedicinalverkets experter tros skelettet vara betydligt yngre.

– Enligt ett utlåtande därifrån kan skelettet vara 10-25 år gammalt, säger Ulf Martinsson.

Den uppskattade åldern på skelettet gör att polisen kopplar ihop fyndet med Annelie Ojonens mystiska försvinnande på Öland 1997. Utan spår försvann hon plötsligt från sitt hem utanför Algutsrum. Alla utgår från att hon mördats, men varken hennes kropp eller mördare har hittats.
Annelies sambo greps misstänkt för att ha mördat henne men frikändes och är avskriven ur utredningen. Mannen dog nyligen.

Tandkort- och DNA-bedömning

Kalmarpolisen har nu begärt att det nya skelett-fyndet ska jämföras med Annelie Ojonens tandkort och DNA.

– Än är det för tidigt att slå fast något. Vi har ett skelettfynd, som enligt en visuell bedömning, är omkring 10-25 år och eftersom vi har ett olöst förmodat mord inom det tidsspannet vill vi kontrollera om det har något samband, säger Martinsson.
Skelettdelarna hittades i en brant slänt som stupar rakt ner mot havet. Slänten är omkring sex meter hög och i princip lodrät, terrängen är svår eftersom marken består av mycket lös sand.

Havet blottla benen

Under åren har havet sakta men säkert ätit upp stora delar av strandkanten och på så vis blottlagt skelettdelarna. Pojkarna som hittade skelettet grävde enligt uppgift till Kvällsposten inte särskilt mycket, snarare låg delarna väl synliga för blotta ögat.

– Höststormarna här ute är rätt kraftiga, under de senaste 25 åren har havet nog slukat i alla fall tio meter av stranden, säger Bengt Jönsson som bor i Stora Frö.
Polisen utesluter dock inte att skelettet kan ha släpats fram ur en gömma av ett djur.

– Allt sådant får en teknisk undersökning visa, om det är möjligt, säger Ulf Martinsson.
Efter fyndet spärrades platsen av men någon vidare utgrävning har ännu inte skett.

"Svårt att gräva"

– Nej, vi får först vänta in den rättsmedicinska undersökningen och sedan ta det vidare därifrån. Men en teknisk undersökning där blir krävande, det är svårt att gräva eftersom sanden är så mjuk, vi kan komma att behöva ta in expertis för det.
Samma eftermiddag som Annelie Ojonen försvann hade hon just berättat för sin mamma och styvfar att hon var gravid.

"Vi var så lyckliga allihop"

– Vi var så lyckliga allihop. Det var det sista vi såg av henne, berättade Annelies mamma Ingrid i en intervju med KvP förra året.
Deras hopp om att kroppen ska hittas har minskat i takt med att tiden har gått.
Efter Rättsmedicinalverkets första analys av skelettdelarna har de anhöriga underrättats om misstanken att det kan vara Annelies kvarlevor som hittats.

"Inser det stora intresset"

Familjen väljer i nuläget att avböja intervjuer.

– Vi håller kontakt med polisen om utvecklingen. Vi inser det stora intresset för fynden. Men vi avvaktar resultaten av de undersökningar som görs. Just nu har vi inget att säga, säger Ingrid Ojonens sambo, Lars Rudin, som under många år fram till försvinnandet var Annelies styvpappa, till Kvällspostens Lars Klint.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!