Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Talar ut om det okända dramat: ”Nära en tragedi”

Vem är vem i det danska kungahuset?
Prinsessan Marie och prins Joachim berättar nu öppenhjärtigt om det okända dramat i samband med prins Joachims stroke.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Strax efter händelsen kom kronprins Frederik ner till Frankrike för att hälsa på sin lillebror Joachim.
Foto: KONGEHUSET / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Prins Joachim och prinsessan Marie berättar i Hjernesagen om prinsens stroke i somras.
Foto: Skärmdump

Prins Joachim drabbades av en blodpropp i hjärnan under semestern i södra Frankrike. 

Nu berättar han och hustrun Marie öppenhjärtigt för den danska tidningen Hjernesagen om det okända dramat, de skräckfyllda timmarna – och om känslorna efteråt. 

– Det var så nära en tragedi som hade ändrat våra liv för evigt. Vi är otroligt tacksamma för att vi kan sitta här tillsammans i dag, säger prinsessan Marie. 

Prins Joachim och Marie var tillsammans med sina två barn på besök hos Joachims kusin utanför Cahors i södra Frankrike.

Sällskapet satt på terrassen och njöt av en skön sommarkväll när allt plötsligt vältes över ända. Joachim satt i en soffa och pratade med sin kusin när prinsessan Marie plötsligt hörde hur han började sluddra. 

När hon tittade på honom såg hon att det var något som inte stämde. 

– Jag visste direkt att något var allvarligt fel med hans hjärna. Jag kunde se hans ansiktsförlamning och det var otroligt otäckt. Det är bilder som för alltid finns kvar i mitt huvud, säger prinsessan Marie till den danska tidningen Hjernesagen. 

Prins Joachim förstod inte varför hans hustru tittade på honom med skräck i blicken. 

– När jag såg på Marie förstod jag på hennes ansiktsuttryck att något var fel, men jag kunde själv inte märka något, säger han. 

Dramat utspelade sig under prinsfamiljens semester i södra Frankrike.
Foto: Privat

Prinsessan Marie: ”Jag var rädd”

Prinsessan Marie ringde omedelbart efter hjälp och en ambulans hämtade prinsen. På sjukhuset i Cahors kunde läkarna konstatera att han hade en stor blodpropp i hjärnan och hade fått en stroke. 

I all hast fördes prins Joachim till sjukhuset i Toulouse där specialister stod redo att operera honom. De lyckades ta bort blodproppen som var tre millimeter i diameter och 13 millimeter lång. Den satt bara fyra centimeter från prinsens halspulsådra. 

Prinsessan Marie förstod hur illa däran hennes make var och kunde bara vänta och hoppas på det bästa. 

– Jag var rädd för att vi skulle mista hans personlighet. Han fysiska tillstånd gjorde mig inte lika orolig. Det som var det viktiga var att rädda hans hjärna, hans förmåga att tänka och tala. 

Hon berättar för Hjernesagen att det normalt är prins Joachim som är ”den starka vikingen” som aldrig någonsin är sjuk. Men plötsligt var det ombytta roller. 

– Nu var det jag som skulle vara den starka. Det var en märklig känsla men också en bra känsla, för det är en del av att vara tillsammans med någon. Man ska alltid finnas där för varandra. 

https://www.instagram.com/p/CNjp99xAVed/?hidecaption=true

Reagera omgående

Det danska kungahuset har lagt ut bilder från intervjun på sitt konto på Instagram och skriver att prinsen och prinsessan i samband med intervjun vill understryka två viktiga punkter, att man alltid ska ta tecken på en stroke allvarligt och reagera omgående. Och att man inte ska glömma bort de andhöriga till den drabbade. 

– Det är svårt att inte tänke på vad som hade kunnat hända. Det är förfärligt för den som blir drabbad men vid sidan av står det några andra som det är precis lika hemskt för, det får man aldrig glömma, säger prins Joachim i intervjun. 

I dag mår han bra igen och arbetar som militärattaché på den danska ambassaden i Paris. I vintras berättade han för DR om livet efter sommarens drama. 

– Corona har gjort vår tillvaro här i Paris trängre rent fysiskt. Men vi trivs med att vara tillsammans. Vi njuter av varje ögonblick. 

TV: Mer om det danska kungahuset

Så blir framtiden för det danska kungahusets minsting: ”Inget är förbjudet”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!