Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Taktvättarliga försökte lura äldre – två gripna

Problemet med oseriösa hantverkare har enligt Kalmarpolisen även varit uppe på nationell nivå.
"De uppträder ofta hotfullt, men i vår region har det aldrig övergått i fysiskt våld," säger Johan Bruun.
Foto: Jonas Lemberg
Seriösa taktvättare är oroliga för att taktvättarbedragarna ger branschen dåligt rykte. Foto: Shutterstock

Nu siktar taktvättarna in sig på nya mål: De äldre.

I går greps två män efter att ha lurat en 80-årig kvinna att betala 40 000 kronor för en taktvätt.

Hon räddades av att en färdtjänstförare fattade misstanke och larmade polisen.

Under en varm aprilmånad har många personer uppgett att de blivit utsatta för oärliga hantverkare som bland annat erbjuder taktvätt.

Nu varnar såväl polis som vanliga taktvättare för bluffmakarna i branschen.

– Det är framför allt en grupp irländska hantverkare som har hållit på i flera år, säger Johan Bruun vid Kalmarpolisen.

Euro - inte kronor

Den senaste i raden av händelser inträffade under gårdagen i Kalmar. Två män knackade på hos en 80-årig kvinna och erbjöd sig att tvätta taket på hennes villa för 3800 kronor.

Kvinnan accepterade erbjudandet, men när hon sedan skulle betala blev hon informerad om att det inte var 3800 kronor som gällde, utan 3800 euro.

– Hon ringde därför färdtjänst som skulle ta henne till närmaste bankomat. Men föraren fattade misstanke och larmade därför polis som grep de båda männen på plats, säger Johan Bruun.

Börjar med tilläggsarbeten

Händelsen är bara en i raden av incidenter där människor på ett eller annat sätt har blivit lurade av oseriösa hantverkare. I Halland var polisen ute på sin Facebooksida och varnade för detta redan i början av april.

När det inte handlar om valutaändringar kan det handla om missförstånd kring arbetsuppgifter.

– Det finns exempel när personer har accepterat dessa erbjudanden, och allt har slutat väl. Men det har även hänt att hantverkarna börjar med tilläggsarbeten utöver taktvätten. Till exempel kan de börja plocka bort takpannor, vilket de sedan vill ha betalt för att åtgärda. När de inte får det avbryter de arbetet helt, säger Johan Bruun.

Enligt honom har de irländska hantverkarna hållit på i flera år och i Kalmar får polisen regelbundet in anmälningar.

"Det gäller att man är skeptisk"

Problemet drabbar inte bara de kunder som utsätts. Även de hantverkare som gör sitt jobb misstänkliggörs.

– Det är jättetråkigt, de förstör ju hela branschens rykte och kunderna blir skeptiska till verksamheten, säger Robert Bengtsson på Kalmarsunds Hetvattenstvätt.

Han menar att det är viktigt att kunderna är vaksamma när det kommer till hantverkare. Att kontrollera företaget, begära F-skattesedel och skriva kontrakt är några av sakerna han rekommenderar.

– Det gäller att man är skeptisk när man blir erbjuden låga priser, man får alltid vad man betalar för. Vi brukar ta mellan 5000-9000 kronor för våra jobb, blir man erbjuden ett pris under 4000 bör man vara väldigt skeptisk, säger Robert Bengtsson.

Har varit uppe på nationell nivå

På Kalmarpolisen vill man inte ge några rekommendationer kring priserna, mer än att man inte ska betala några ockerpriser.

– Vi rekommenderar att man alltid tar reda på vad det är för företag man anlitar. Problemet med oseriösa hantverkare har varit uppe på nationell nivå och den senaste tiden har det varit mycket just i vår region, säger Johan Bruun.