Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tagit sig ner för ett attentat”

De misstänkta unga männen ska ha filmat branden.
Foto: POLISEN

De unga männen har erkänt att de tände eld på en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019. Enligt åklagaren gjordes det i ekofascismens tecken, en högerextrem ideologi som binder samman inslag av nynazism och klimataktivism.

– Jag menar att det påverkar hur allvarligt brottet är, säger Henrik Olin, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Åtalet är unikt i Sverige.

– Vad jag menar har hänt är att två tonåringar har tagit sig ned från Stockholmsområdet till Blekinge för ett attentat mot en minkfarm, säger åklagare Henrik Olin, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, när han inleder sin sakframställan i Nacka tingsrätt under fredagsförmiddagen.

Branden i Sölvesborg bröt ut i en byggnad vid minkfarmen den 30 oktober 2019. Den brann ned och intilliggande byggnader skadades i mindre utsträckning, men inga minkar fanns på plats vid brandtillfället.

De misstänka männen, i dag 18 och 20 år gamla, uppger i tingsrätten via sina försvarare att de förnekar mordbrand med medger ansvar för grov skadegörelse.

Under fredagen inleddes i Nacka tingsrätt. De två åtalade tog plats i rättssalen: 20-åringen, klädd i en grå hoodie, med lång lugg som ibland glider ned över ansiktet. 18-åringen, kortklippt och för dagen iklädd en mörkblå tjocktröja med röda mönster.

Säpo har utrett

Den svenska utredningen kring branden lades först ned, men efter att åklagaren kontaktades av säkerhetspolisen som hade fått upp ögonen för misstänkt aktivitet på ett chattforum återupptogs den.

I chattar som hittades framgick tydligt hur de hade planerat attacken mot minkfarmen.

Därefter hittades även de misstänktas egna bilder från händelsen. De hade bland annat dokumenterat skadegörelse som de genomförde vid minkfarmen och tog även bilder på branden som de anlade.

– Anledningen till att Säpo och jag som åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål har bedrivit utredningen är kopplingen till våldsbejakande ideologier, samt samverkan med utredning i ett annat land, säger Olin.

Ekofascism

Kopplingarna som de båda har till våldsbejakande högerextremism gäller specifikt till grupperna The Base och The Green Brigade, enligt Olin.

I grupperna finns inslag av nynazism, men det finns även, i vart fall inom The Green Brigade, något som kallas ekofascism.

– Det är ett slags miljötänk där man vill göra attentat för att på något sätt förhindra de miljöproblem och djurhållningsproblem som finns, sade Olin.

Henrik Olin menar att åtalet är unikt.

– Polisen har under ett tag talat om denna typ av högerextremism. Men vad jag vet finns det inget åtal kopplat till dessa organisationer tidigare i Sverige.


TV: Lågstadium stängs efter smittspridning på skolan

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!