En grupp anställda på Pågatågen har meddelat att de kan gå ut med en vild strejk under måndagen. Orsaken är att Seko-fackets huvudskyddsombud Ola Brunnström har erbjudits två årslöner för att lämna sin tjänst. Enligt Seko är orsaken en formulering från ett mejl i oktober ”Var inte rädd för cheferna, de ska vara rädda för oss”.
Strejkkommitén anser att Arriva försöker hitta skäl att bli av med ett stridbart skyddsombud.
– De anser sig hotade av honom som är ett väldigt stridbart skyddsombud som har gynnat de anställda, säger talespersonen för uppropet, som vill vara anonym av rädslan för repressalier från sin arbetsgivare.
Över 100 anställda deltar
Ola Brunnström ska in på ett nytt möte med Arriva under måndagen. Om de i samband med det avslutar skyddsombudets anställning så kommer en stor mängd anställda gå ut i vild strejk. Över 100 personer deltog i mötet där planerna röstades igenom men antalet som vill delta ”ökar ständigt” enligt strejkkommitén. Det innebär att Pågatågen på måndag kan komma att stanna.
Så ska strejken gå till
Så här skriver strejkkommitén att strejken ska gå till på sin hemsida:
”Om det blir uppsägning eller avsked startar strejken. Alla som kör tåg kör dessa till nästa avlösning(...)föraren stänger sedan av sin arbetstelefon och möter upp de andra strejkande. Det är rimligt att ta sig till sin hemstation men det går såklart bra att stanna vid den åkstation man hamnade på.”
”Om ett tåg behöver växlas undan kan det göras innan strejken inleds med det är upp till föraren. Tågvärdar kan inleda strejken omedelbart när beslutet meddelas och kliva av på lämplig plats(...)”
– Vi håller på att jobba på hur vi ska trycka på knappen så att säga. Som det ser ut nu så kommer det vara lite upp till var och en hur man ska agera kring strejken. Det är upp till individen hur man väljer att delta och frivilligt att vara med. Man kan välja att köra det tåget man köra nu färdigt och sedan lämna, man kan välja att inte dyka upp på sitt arbetspass. Det finns olika sätt att delta, säger talespersonen.
Skånetrafiken säger att de inte har gjort upp någon särskild plan för måndagens trafik med utgångspunkt från att det kan bli strejk.
– Skulle det vara så att det bryter ut en strejk får vi hantera det då. Den övriga diskussionen kommenterar inte vi. Det är stor skillnad på en aviserad eller vild strejk. Är det en vild strejk har vi möjlighet att ersätta trafik med till exempel bussar, det kan vi inte göra om det är en varslad strejk, säger Kevin Brandt Leander, presstalesperson för Skånetrafiken.
Hur ser ni på inställda tåg mitt under pandemin?
– Det är absolut inte bra men vi har ingen plan för hur vi hanterar en strejk vi inte fått varsel om, säger Kevin Brandt Leander.
Oron för resenärerna
Trafikföretaget Arriva bekräftar att de haft samtal med huvudskyddsombudet och att de ska ha ett nytt möte på måndag men vill inte berätta mer om vad som sagts. De vill inte heller kommentera uppropet eller vad som händer på måndag.
– Det är fortfarande så att vi inte vet om det blir en ”olaglig” strejk eller inte. Vi vet ingenting. Vi får ta den frågan med Skånetrafiken då, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.
Ordförande för Region Skånes kollektivtrafiksnämnd Carina Zachau (M) säger att hon inte kan kommentera sakfrågan men säger att förvaltningen hela tiden följer frågan, framför allt på måndag.
– Ur våra resenärers synvinkel är det så klart inte bra om det blir strejk, ur den synvinkeln är det här ju så klart den absolut sämsta tidspunkten ur ett coronaperspektiv. Men jag hoppas att konflikten som finns mellan arbetsgivare och arbetstagare löser sig, säger Carina Zachau.
”Kan inte vänta ut pandemin”

Fackförbundet SEKO kan inte stå bakom eller uppmuntra strejken då det råder fredsplikt när det finns ett kollektivavtal. De uppmanar sina medlemmar att inte delta.
– Men jag kan säga att vi har full förståelse för att våra medlemmar är upprörda på Arriva, företaget har verkligen gått över alla rimliga gränser. Att man går så här pass långt för att tysta den här typen av röster är ganska sensationellt hanterat av ett företag som finansieras av skattepengar för att driva kollektivtrafik, säger Jonas Pettersson, planerings- och kommunikationschef på SEKO.
Upprorets talesperson beklagar att det hela sker under pandemin men säger att det är tvunget. Även om mötet skjuts upp från Arrivas håll kommer strejkhotet finnas kvar.
– Vi kan inte vänta ut pandemin för skadan sker nu. Det är nu vi måste agera. Det handlar om framtiden för oss alla. Gör ett företag de här inskränkningarna måste vi ta vårt ansvar och göra det oberoende av pandemin. Det är olyckligt.
Kvällsposten har varit i kontakt med Ola Brunnström som avböjt att kommentera.