Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tågbud kan spara miljarder – politiker informerades inte

Andreas Schönström (S), vice ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.Foto: JENS OHLSSON / SAP
Skånetrafikens chef Linus Eriksson.

Ett privat bolag vill ta över Skånes mest lönsamma tåglinje vilket skulle kunna spara Region Skåne flera miljarder, rapporterar Sydsvenskan.

Men regionpolitikerna har inte informerats om budet.

– Så här får det inte gå till, säger Andreas Schönström (S), vice ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd, till tidningen.

Ett privat järnvägskonsortium kontaktade Skånetrafiken i slutet av november och erbjöd sig att på kommersiell grund ta över tågtrafiken Helsingborg-Malmö-Köpenhamn, den tåglinje i Skåne som har flest passagerare. Om erbjudandet godtas skulle Region Skåne därmed slippa köpa nya brotåg för 2,2 miljarder kronor vilket beslutades vid regionfullmäktiges decembermöte.

Alla tillstånd, både med svenska och danska myndigheter, ska vara klara enligt konsortiet som hoppas komma överens med Skånetrafiken under januari.

Att regionens trafikpolitiker inte fått någon detaljinformation om budet beror enligt Skånetrafiken på att det inte betraktats som helt genomarbetat. 

– Ganska många steg återstår för att ett sådant bolag ska kunna köra persontågstrafik kommersiellt, säger Skånetrafikens chef Linus Eriksson till tidningen.

S-politikern: ”Jag har inte fått någon information”

Andreas Schönström (S) säger att folkvalda politiker alltid måste få en chans att ta ställning till relevanta förslag.

– Det här erbjudandet förändrar ju utgångsläget för de beslut vi fattat. Jag har inte fått någon information om ett sådant förslag. Om en privat aktör vill köra den här sträckan kan det på ett principiellt sätt påverka den upphandling av nya tåg som är på gång, säger Andreas Schönström (S) till tidningen.

Carina Zachau är ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Det hölls ett möte mellan konsortiet och Skånetrafiken i förra veckan. Vi får lyssna av vad som framkommit och gå vidare därifrån.