Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tåg genom Malmö för att befria bröstvårtan

Kvinnliga bröstvårtor censureras i flera sociala medier men manliga är helt okej. Under söndagseftermiddagen hölls en "Free the nipple"-demonstration i Malmö. Vi är trötta på att inte få bestämma över våra egna kroppar, säger Lisa Hedengran, 28, av initiativtagarna bakom demonstrationen. Foto: Peo Möller

Amanda Pommer, 23, och Lisa Hedengran, 28, två av initiativtagarna till tåget.

Foto: Peo Möller
Jenny Wenhammar skriver "Equality" på Fredrik Anderssons bröstkorg. Foto: Peo Möller
Demonstrationen Free the Nipple. Foto: Peo Möller

Kvinnliga bröstvårtor censureras i flera sociala medier – men manliga är helt okej.

Under söndagseftermiddagen hölls en "Free the nipple"-demonstration i Malmö.

– Det här är vårt segertåg, säger Amanda Pommer, 23, en av initiativtagarna.

Rörelsen började i USA genom aktivisten Lina Esco och vänder sig mot den dubbelmoralen som finns kring nakenhet framför allt i sociala medier.

Jättar som Facebook och Instagram väljer dagligen att censurera "kvinnliga bröstvårtor", men bilder på ärr efter bröstborttagning, kvinnor som ammar eller manliga bröstvårtor är helt okej.

Tidigare har demonstrationer hållits i både Stockholm och Göteborg – under söndagen var det dags för Malmö.

"Vi har redan vunnit"

Amanda Pommer, 23, och Lisa Hedengran, 28, som är initiativtagarna beskriver demonstrationen som ett segertåg.

– Vi känner redan att vi har vunnit tack vare att vi fått så mycket uppmärksamhet och att folk börjat debattera detta, säger Amanda Pommer.

De hoppas att debatten som nu satts i gång ska hålla i sig och i förlängningen också kunna leda till en verklig förändring.

– Vi vill inte sexualiseras, objektifieras eller tvångskönas. Många likställer kvinnliga bröst med könsorgan och det tycker jag är långtifrån sanningen. För mig är det bara en kroppsdel som vilken annan, säger Lisa Hedengran

Stort engagemang

Över 500 personer hade anmält sig till Facebook-evenemanget.

Fullt så många fanns inte på plats på Gustaf Adolfs torg i Malmö vid tre-tiden på söndagseftermiddagen, men torget var ändå fullt med människor – både åskådare och deltagare – mer eller mindre påklädda.

Fredrik Andersson, 27, från Helsingborg var en av de män som målat sin nakna överkropp med texten: "Kan jag så kan hon".

– Många säger att det här är en småsak, men det de människorna inte förstår är att vårt samhälle är uppbyggt av många små saker. Jag är här för att jag tycker att jämställdhet är en av de viktigaste, säger han.

Ändrade censurregler

För att få till en förändring och att normen ska kunna brytas tror han också att det krävs stöd från både män och kvinnor.

– Och det är verkligen inte jordens undergång att se ett par bröstvårtor, säger Fredrik Andersson.

Lisa Hedengran hoppas att diskussionen i förlängningen ska kunna påverka de censurregler som finns i bland annat sociala medier.

– Detta är förstås inget som kommer att förändras över en natt, men i längden tror jag att det går att påverka. Framförallt tänker jag inte gå med på att det bara är så här. Jag vägrar acceptera att jag inte får bestämma över min kropp, säger hon.