Stora störningar märks av i tågtrafiken. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNStora störningar märks av i tågtrafiken. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stora störningar märks av i tågtrafiken. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett tåg med skadad strömavtagare har orsakat stora störningar i tågtrafiken. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: FREDRIK SAMUELSONEtt tåg med skadad strömavtagare har orsakat stora störningar i tågtrafiken. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: FREDRIK SAMUELSON
Ett tåg med skadad strömavtagare har orsakat stora störningar i tågtrafiken. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: FREDRIK SAMUELSON

Mardrömsresa under tågkaoset: "Gräsligt"

Publicerad

Ett tåg med skadad strömavtagare har orsakat stora störningar i tågtrafiken på onsdagskvällen och tre tåg har evakuerats.

Maria Bielke von Sydow satt fast i tre timmar på ett stillastående tåg.

– Det var helt gräsligt, syret försvann och många mådde dåligt, säger hon.

I tågtrafiken mellan Hässleholm och Älmhult är det stora störningar. Anledningen är ett tåg med skadad strömavtagare.

Felet orsakar förseningar i tågtrafiken.

– Öresundstågen och fjärrtågen kan vara flera timmar försenade, säger Beisi Sundin, presstalesperson på Trafikverket.

Det är tågen som går mellan Stockholm och Malmö som påverkas.

– SJ:s egna tåg rullar nu som de ska, men det kommer att bli följdförseningar under kvällen, säger Dan Olofsson, presstalesperson vid SJ.

Evakuerade tåg

Tre tåg har behövt evakueras, enligt Trafikverket.

– Det handlar om ett Krösatåg, ett X2000-tåg och ett Öresundståg som är evakuerade. Inga resenärer är fast i tågen längre, säger Beisi Sundin. 

Det upptäckta felet hittades vid 15.30-tiden på onsdagen och tågen rullar klockan 21 fortfarande inte enligt schema.

– Vi har ingen prognos, därför är det svårt att svara på när tågen kommer åka som vanligt igen. Det beror på om man hittar ett fel som behöver lagas eller inte.

Tre timmar lång väntan

Författaren Maria Bielke von Sydow skulle till Malmö för att hålla ett föredrag när tåget hon satt på plötsligt stannade utanför Hässleholm. Något var fel med stationen fick hon och medpassagerarna höra och tåget skulle därför köras in till Osby i stället.

– Men då hände något på vägen och tåget förlorade plötsligt elektriciteten. Efter en stund släcktes lamporna, ventilationen stängdes av och högtalarsystemet slutade fungera. Det var helt gräsligt, syret försvann och många mådde dåligt. En kvinna med astma fick till sist upp en dörr, berättar Maria Bielke von Sydow. 

Efter en tre timmar lång väntan utan information kom ett nytt tåg från Stockholm. Maria och de andra passagerarna fick klättra över. 

– Tåget var redan fullsatt och nu är det trångt – men vi rullar i varje fall in mot Hässleholm nu. Vi skulle varit framme klockan 16.50 i Malmö, nu är den snart kvart över åtta, så mitt föredrag har jag missat, säger Maria.

SJ känner till den situation som Maria beskriver.

– Strömmen försvann från tåget, då blir det precis så som det beskrivs. Om strömmen inte fungerar, då finns det heller ingen möjlighet för ventilationen att fungera. Personalen ska ha öppnat alla dörrarna i tåget, för att luft kunde strömma in i tåget, säger Dan Olofsson, presstalesperson vid SJ.

Författaren Maria Bielke von Sydow skulle hålla ett föredrag i Malmö men fastnade på tåget i flera timmar. Bilden är från en boksignering.Foto: Privat

En annan resenär på ett av tågen berättar om sin upplevelse.

– För ungefär en timme sedan flyttade vi över till ett annat tåg. Men framför det nya tåget står ett X2000 som håller på att evakueras. Jag är väldigt trött och tåget som jag sitter på är knökfullt, säger hon.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag